Bu süreçte, savaş nedeniyle yerinden edilen milyonlarca insanın geri dönüşü gündeme gelirken, Avrupa ülkeleri de dikkat çekici kararlar aldı. Birçok ülke, Suriyeli sığınmacıların başvurularını askıya aldığını duyurdu.

Suriyeli Sığınmacıların Dramatik Tablosu

2011’de 22 milyonluk nüfusa sahip olan Suriye, iç savaşın etkisiyle büyük bir yıkım yaşadı. 600 binden fazla kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 6,5 milyon kişi ülke içinde yerinden edildi. Ülkeyi terk eden 6 milyon sığınmacı, ağırlıklı olarak komşu ülkelere ve Avrupa’ya yöneldi.

Türkiye, en çok Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkelerden biri oldu. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın Kasım ayında yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’deki Suriyeli sayısı 2 milyon 935 bine geriledi. Son gelişmelerin ardından Türkiye’den de birçok Suriyelinin ülkelerine dönmek üzere harekete geçtiği gözlemlendi.

Papazdan Suriye’deki provokatörlere tepki: Rejim kızlarımızın namusunu çiğnediğinde neredeydiniz? Papazdan Suriye’deki provokatörlere tepki: Rejim kızlarımızın namusunu çiğnediğinde neredeydiniz?

Avrupa’dan Peş Peşe Kararlar

Suriye’deki yeni dönemle birlikte Avrupa ülkeleri, sığınmacı politikalarını yeniden değerlendirme sürecine girdi. Almanya, İngiltere, İtalya, Norveç, Avusturya ve Hollanda gibi ülkeler, Suriyelilerin sığınmacı başvurularını askıya aldıklarını açıkladı.

  • Almanya: Almanya, 2015’te bir milyon Suriyeliye kapılarını açmıştı. Ancak İçişleri Bakanlığı, Suriye’deki siyasi durum netleşene kadar yeni başvuruları işleme koymayacaklarını belirtti. Bu yıl Almanya’ya yapılan 72 bin 420 başvurunun mevcut süreci etkilemeyeceği vurgulandı.
  • İngiltere: Sığınma taleplerini geçici olarak durdurduğunu açıklayan İngiltere, değerlendirme sürecine girdi.
  • Norveç ve Danimarka: Norveç, başvuruların şimdilik askıya alındığını, ne reddedileceğini ne de kabul edileceğini bildirdi. Danimarka ise daha önce ret alan Suriyelilerin ülkede daha uzun süre kalmasına izin vereceğini açıkladı.
  • Avusturya ve Yunanistan: Avusturya, sığınmacı başvurularını durdururken, sınır dışı hazırlıkları yaptığını duyurdu. Yunanistan ise 9 bin başvurunun işleme alınmadığını ve hükümetin kararını kesinleştirmek için çalışmalar yaptığını belirtti.

Suriye’ye Güvenli Dönüş Çalışmaları

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Güvenli geri dönüş için çalışacağız” diyerek, Suriye ile ilgili uluslararası iş birliğine işaret etti. Avrupa ülkeleri ise Suriyelilerin geri dönüşleri için gerekli güvenlik koşullarının sağlanıp sağlanmadığını değerlendirmeye devam ediyor.

Kaynak: Haber Merkezi