Giresun’da Atatürk Meydanı’nda toplanan kalabalığa hitap eden Özel, “Karadeniz’in milli stratejik ürünü olan fındığın fiyatı üreticiler tarafından merak ediliyordu. Fiyatın bir an önce açıklanması gerektiğini, üreticinin mağdur edilmemesi için güvenle geleceğe bakabileceği bir fiyat olması gerektiğini vurguladık,” dedi.

"Açıklanan Fiyat 130 Oldu"

Özgür Özel, mitingin düzenlendiği sırada açıklanan fiyatların üreticiler için yeterli olmadığını dile getirerek, “Fiyat açıklandığında, 130 lira dediler. Ancak Ziraat Odaları, maliyetin 118-120 lira olduğunu belirtmişti. Bugün üreticilerle yaptığımız görüşmelerde maliyetin en az 140 lira olduğunu öğrendik. Trabzon milletvekillerimiz ise, 180 liranın altında bir fiyatın bu zorlu coğrafyayı kurtaramayacağını söylediler. Ancak açıklanan fiyat 130 lira oldu,” şeklinde konuştu. 

"Bu Durum Ülkemiz İçin Beka Sorunudur" 

Özel, çiftçi sayısındaki düşüşe dikkat çekerek, “2002 yılında 2.8 milyon çiftçi varken, bugün bu sayı 2.3 milyona düşmüş durumda. Nüfus artarken, çiftçi sayısının azalması ciddi bir sorun. Çiftçiler, büyük şehirlere göç ediyor ve tarım dışı alanlarda çalışmak zorunda kalıyorlar. Bugün birçok ülkenin yüzölçümü kadar 26 milyon dekar toprak ekilmiyor, dikilmiyor. Ortalama bir çiftçinin yaşı 58 ve her 4 çiftçiden 3’ü tarım dışı alanda gelecek beklentisi içerisinde. Bu durum ülkemiz için bir beka sorunudur,” ifadelerini kullandı.

"Sepeti Sırtlayan Biziz Ama Kazan Dünya Devi Şirketler"

Fındığın Türkiye için stratejik bir ürün olduğunun altını çizen Özel, “Dünyadaki fındık piyasası 130 milyar dolar ve bu piyasanın yüzde 70’i Türkiye’de üretiliyor. Ancak Türkiye, bu pastadan sadece 2 milyar dolar pay alabiliyor. Sepeti sırtlayan biziz, ama kazanan dünya devi şirketler. Bu düzenin değişmesi gerekiyor,” dedi.

Konut satışlarında "yastık altı" dönemi: Kredisiz alımlar zirvede! Konut satışlarında "yastık altı" dönemi: Kredisiz alımlar zirvede!

"Üreticiye Sabırlı Olma Çağrısı"

CHP Lideri Özgür Özel, üreticilere sabırlı olmalarını ve fındıklarını hemen satmamalarını tavsiye ederek, “Fiskobirlik artık yok, TMO var ve alımlar sırasında çeşitli kesintiler yapıyorlar. Bu durum üreticiyi zor durumda bırakıyor. Eğer fındığınızı hemen satarsanız, fiyatlar daha da düşecektir. Rekolte düşük olduğu için biraz sabırlı olabilirsek, fiyatlar yükselebilir. Yabancı şirketlerin oyunlarına gelmeyin, elinizdeki fındığı ucuza satmayın. Hep birlikte mücadele edeceğiz ve fındığa dair yasa çıkarılması için çalışıyoruz,” diye konuştu.

"Gençler Tarımdan Uzaklaşıyor"

Özel, çiftçilerin geleceğine dair endişelerini dile getirerek, “Çiftçilerin yaş ortalaması artıyor ve gençler tarımdan uzaklaşıyor. Tarım politikalarının acilen gözden geçirilmesi gerekiyor. Kendi kendine yeten bir tarım ülkesi iken, dışa bağımlı hale geldik. Bu durumu tersine çevirmek için tarımda köklü reformlar yapmalıyız,” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA