Erdoğan, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler'e sunduğu mektubun resmi bir BM belgesi olarak kabul edildiğini belirterek, "İsrail'e silah ve mühimmat sevkinin durdurulmasını talep eden mektubumuz bir BM belgesi olarak yayınlanmıştır. Batılı güçlerin desteğiyle İsrail'in bölgemizde estirdiği devlet terörünün insani maliyeti her geçen gün artmaktadır. İsrail'e zorlayıcı tedbir şart. Yeni Amerikan yönetiminin barışa giden yolda daha cesur, daha basiretli, daha destekleyici adımlar atmasını ümit ve arzu ediyorum. Tek de kalsak mazlumların yanındayız." ifadelerini kullandı.
Açıklamasında BM Güvenlik Konseyi'nin işleyişine de değinen Erdoğan, "Konsey, tüm üye ülkelerin çıkarlarını gözetmek yerine sadece beş daimi üyenin menfaatlerine hizmet eden bir yapıya dönüştü. Bu sistemin reforme edilmesi şarttır," dedi. Türkiye'nin Filistin halkına verdiği desteğin altını çizen Cumhurbaşkanı, "Dünyanın bu zulme sessiz kalmaması gerekiyor. Türkiye olarak mazlumların yanında durmaya devam edeceğiz," dedi.
"Dünya Aynı Anda Hem Savaş Hem Soykırımla Karşı Karşıya"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünya genelinde yaşanan krizlere dikkat çekerek şunları söyledi:
"Gazze nüfusunun yüzde 96'sı sağlıklı gıdaya ve suya erişemiyor. İsrail hükümeti Gazze'ye insani yardım girişlerini engelleyerek insanlığa karşı suç işliyor. Ağır bombardıman altında bir kap yemeye ulaşmak için canlarını tehlikeye atan çocukların dramlarını izliyoruz. İsrail'e silah ve mühimmat sevkinin durdurulmasını talep eden mektubumuz bir BM belgesi olarak yayınlanmıştır. Batılı güçlerin desteğiyle İsrail'in bölgemizde estirdiği devlet terörünün insani maliyeti her geçen gün artmaktadır. İsrail'e zorlayıcı tedbir şart. Yeni Amerikan yönetiminin barışa giden yolda daha cesur, daha basiretli, daha destekleyici adımlar atmasını ümit ve arzu ediyorum. Tek de kalsak mazlumların yanındayız."
Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin insani yardım konusunda öncü bir ülke olduğunu hatırlatarak, "2015'ten bu yana milli gelirimize oranla en fazla insani yardım sağlayan ülkelerden biriyiz. Gazze ve Lübnan'daki kardeşlerimize destek olmaya devam ediyoruz," dedi.
Rusya'nın Nükleer Doktrini Üzerine: "NATO'nun Değerlendirmesi Gerekir"
Erdoğan, basın mensuplarının sorularını yanıtlarken, Rusya'nın nükleer doktrinini onaylamasına dair gelen bir soruya, "Görüşmelerimizi, taraflara barışı tavsiye eden adımlarımızı atıyoruz. Nükleer silahların kullanıldığı bir savaşın olumlu bir yanı vardır diyemeyiz. Rusya'nın attığı bu adım NATO yetkilileri tarafından değerlendirilmelidir, bu adım gözden geçirilmelidir" şeklinde yanıt verdi. Erdoğan, Ukrayna-Rusya Savaşı'na ilişkin olarak ise, "Temenni ediyorum ki bir an önce kesin ateşkesi Ukrayna ve Rusya arasında da sağlarız ve dünyanın beklediği barışı da temin etmiş oluruz" dedi.
Liderlerden Aile Fotoğrafı
Zirve kapsamında liderler, Rio de Janeiro'daki Modern Sanat Müzesi'nde aile fotoğrafı çektirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu esnada ABD Başkanı Joe Biden ile tokalaştı. Zirvede yoğun bir diplomasi trafiği yürüten Erdoğan, Türkiye'nin BRICS'e katılımı konusundaki görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
Erdoğan Türkiye'ye Döndü
Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamındaki temaslarını tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönüş yaptı. Brezilya'nın Galeao Hava Üssü'nden özel uçak "CAN" ile hareket eden Erdoğan'ı, Türkiye'nin Brezilya Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve Brezilyalı yetkililer uğurladı. Cumhurbaşkanına, eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve diğer üst düzey yetkililer eşlik etti.