Saat 13.15’te başlayan görüşme, yaklaşık iki buçuk saat sürdü. Görüşmenin ardından heyet adına açıklamalarda bulunan Sırrı Süreyya Önder, Demirtaş’ın sağlığının ve moralinin yerinde olduğunu ifade ederek sürece yönelik tam destek mesajını kamuoyuyla paylaştı.
Demirtaş’ın da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şeffaflık vurgusu yaparak kamuoyunun desteğinin önemine dikkat çektiği belirtildi. Demirtaş, "Bu konularda konuşan herkes tehdit, şantaj ve provokatif söylemlerden uzak durmalı. Siyasetçiler olarak bizim rolümüz ve misyonumuz barış zeminini güçlendirmek, tarafları barış için cesaretlendirmek, barışçıl, sivil, siyasi mücadeleyi büyütmektir. Sürecin ete kemiğe bürünebilmesi için güven verici somut adımların hızlıca atılması gerekiyor." ifadelerini kullandı.
KANDIRA'DA YÜKSEKDAĞ İLE GÖRÜŞECEKLER
DEM heyeti, bugünkü ziyaret kapsamında Kocaeli Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile buluşacak. Saat 13.00’te başlaması planlanan görüşmede, sürecin detaylarının ele alınması bekleniyor.
Heyet üyelerinden Ahmet Türk, ziyaretlerin amacının toplumsal barışı pekiştirmek ve halklar arasındaki dostluğu yeniden inşa etmek olduğunu belirtti. Pervin Buldan ise, “Gelişmekte olan sürece katkılarının ve desteklerinin tam olduğunu size iletmemizi istediler.” açıklamasında bulundu.
ANKARA'DA BASIN TOPLANTISI DÜZENLENECEK
Yüksekdağ ile gerçekleşecek görüşmenin ardından DEM Parti heyetinin önümüzdeki hafta Ankara’da kapsamlı bir basın toplantısı düzenlemesi planlanıyor. Toplantıda, sürece dair gözlemler ve öneriler kamuoyuyla paylaşılacak. Ayrıca İmralı görüşmeleri ve siyasi partilerle yapılan temasların detaylarına da yer verilmesi bekleniyor.
İMRALI'DA YENİ ZİYARET GÜNDEMDE
Heyetin kısa bir süre içinde İmralı Adası’na ikinci kez gitmesi ve Abdullah Öcalan ile görüşmesi planlanıyor. Bu ziyaretin ardından Öcalan’ın sürece dair mesajı kamuoyunun gündeminde olacak.
SÜREÇ NASIL BAŞLADI?
DEM Parti’nin İmralı süreci, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı açıklamalarla şekillendi. Bahçeli, terörist başının TBMM’de konuşarak örgütün sonlandırıldığını ilan etmesi durumunda “umut hakkı” ile ilgili düzenlemelerin gündeme gelebileceğini ifade etmişti.
Adalet Bakanlığı’nın görüşme talebine olumlu yanıt vermesinin ardından DEM heyeti, 28 Aralık’ta İmralı’ya ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Bu görüşme sonrasında heyet, Meclis’teki siyasi partilerle bir dizi temas başlattı. MHP, AK Parti, CHP ve diğer siyasi partilerle yapılan görüşmelerde barış sürecine yönelik öneriler ve fikir alışverişinde bulunuldu.