Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) ile Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, özellikle Ankara başta olmak üzere birçok şehirde konut fiyatlarında kayda değer bir yükseliş yaşandığını belirtti. Akçam, “Depremin ardından Ankara’ya olan ilginin artması, bazı ev sahipleri tarafından suistimal edildi. Satılık ve kiralık konut fiyatlarında yüzde 8 ila 10 oranında artış yaşandı,” ifadelerini kullandı. Bu tür artışları “fırsatçılık” olarak değerlendiren Akçam, ev sahiplerini toplumsal sorumluluğa davet etti.
“TOPLUMSAL DAYANIŞMA BEKLERKEN...”
Deprem gibi olağanüstü durumlarda birlik ve beraberliğin daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Akçam, şu uyarılarda bulundu: “Vatandaşlarımızın yaşadığı endişeyi fırsata çevirmeye çalışan tutumlar bizi derinden üzüyor. Bu gibi dönemlerde el birliğiyle dayanışma göstermek gerekirken, bazı kişiler fiyatları artırarak toplumun güven duygusunu sarsıyor.”
“VİCDANLI DAVRANIN, FIRSATÇILIĞI BIRAKIN”
Ev sahiplerine ve sektör temsilcilerine çağrıda bulunan Akçam, “İnsanlık adına doğru bir tutum sergileyin. Deprem gibi bir felaketi kazanca dönüştürmek, vicdanen kabul edilemez. Bizler TEDB ve ATEM olarak, bu tür uygulamalara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz ve gerekli mercilerle iş birliği içinde olacağız,” dedi.
BAKANLIK HAREKETE GEÇTİ
Ticaret Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak emlak sektöründe yaşanabilecek haksız uygulamaların sıkı şekilde takip edildiğini duyurdu. Gürcan, “Depremin hemen ardından ilan platformlarından toplanan veriler doğrultusunda haksız fiyat artışı yaptığı tespit edilen kişi ve kurumlara idari yaptırımlar gecikmeksizin uygulanacaktır,” dedi.
ACİL DURUM ÜRÜNLERİ DE ZAMLANDI
Konut fiyatlarının yanı sıra vatandaşların yoğun talep gösterdiği acil durum çantaları, ilk yardım setleri ve çadır gibi ürünlerde de ciddi fiyat artışları yaşandı. Deprem öncesinde 373 liradan satılan bir acil durum çantasının fiyatı 465 liraya kadar çıkarken, 219 liradan satılan bir ilk yardım seti 389,50 liraya fırladı. Aynı şekilde, 8 bin 711 liraya satılan 10 kişilik büyük çadırların fiyatı 9 bin 480 liraya kadar yükseldi. Bu durum, online satış platformlarında da “fırsatçılık” tartışmalarını beraberinde getirdi.
YETKİLİLERDEN VATANDAŞA ÇAĞRI
Yetkililer, vatandaşların mağdur olmamaları adına, şüpheli fiyat artışlarını doğrudan ilgili kurumlara bildirmeleri gerektiğini vurguluyor. Ticaret Bakanlığı'nın yanı sıra belediyeler ve tüketici dernekleri de gelen şikayetler doğrultusunda inceleme başlatıyor. Tüketicilerin haklarını aramaları ve bilinçli davranmaları, bu tür fırsatçılıkların önüne geçilmesinde büyük rol oynuyor.