Daha önce ücretsiz olarak sunulan bu hizmetler için 35 kuruştan az olmamak üzere sorgu başına katılım payı alınacak. Yeni uygulama, 31 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
HANGİ HİZMETLER ÜCRETLİ OLACAK?
Ücret alınacak hizmetler arasında şunlar yer alıyor:
Vergi kimlik numarası doğrulama
Vergi kimlik numarası sorgulama
T.C. kimlik numarası doğrulama
T.C. kimlik numarası sorgulama
Vergi levhası doğrulama
Bu sorgular, özellikle genel yönetim kapsamı dışındaki kamu kurumları, tüzel kişiler, bankalar ve meslek kuruluşları gibi kurumlar tarafından kullanıldığında ücretlendirilecek.
HANGİ KURUM VE KURULUŞLAR ÜCRET ÖDEYECEK?
Hazine ve Maliye Bakanlığı, bilgileri sistemlerden alan şu kurum ve kuruluşlardan katılım payı alacak:
Genel yönetim kapsamı dışındaki kamu kurum ve kuruluşları (ör. bankalar, ticaret şirketleri)
Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşlar (ör. mali müşavir odaları, barolar, noterler, ticaret ve sanayi odaları, esnaf odaları, tabipler birliği)
Katılım payının tutarı, sorgulanan verinin boyutu, kapsamı ve sayısına göre belirlenecek. Toplu veri paylaşımı durumunda bu unsurlar ayrı ayrı değerlendirilecek.
VATANDAŞLARDAN ÜCRET ALINACAK MI?
Gelir İdaresi Başkanlığı, sorgulardan alınacak ücretin bireylerden değil, yalnızca yukarıda belirtilen kurum ve kuruluşlardan tahsil edileceğini açıkladı.
RESMİ GAZETE'DE YAYINLANDI
Düzenlemeye ilişkin detaylar, 31 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Ücret politikası, GİB’in dijital hizmetlerden gelir elde etme amacını yansıtırken, bu durumun özellikle bankalar, ticaret şirketleri ve meslek kuruluşları gibi geniş kapsamlı sorgulama yapan kurumlar üzerinde etkili olması bekleniyor.