Yemek kartlarına market harcamalarında sınır getirildiği ve günlük en fazla 158 TL, aylık ise 3 bin 476 TL harcama yapılabileceği yönündeki iddialara ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaynakları, bu bilgilerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

"Herhangi Bir Harcama Limiti Söz Konusu Değil"

Ekonomim.com’a açıklama yapan SGK kaynakları, yemek kartlarıyla ilgili olarak bu yönde alınmış herhangi bir kararın bulunmadığını ve kartlar üzerinden yapılan harcamalara yönelik herhangi bir yasal limitin uygulanmadığını belirtti.

SGK kaynakları ayrıca bu iddiaların daha önce de gündeme geldiğini, kurumun geçmişte de resmi açıklama yaparak konuya açıklık getirdiğini vurguladı.

Gelir Vergisi Kanunu’na Göre Uygulama Şöyle

Yetkililer, açıklamalarında 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 23’üncü maddesine atıf yaparak şu bilgileri paylaştı:

“Hizmet erbabına işverenlerce işyerinde veya müştemilatında yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler gelir vergisinden istisnadır.

Milyonlarca çalışana kötü haber! Yemek kartlarına harcama sınırı getirildi! Milyonlarca çalışana kötü haber! Yemek kartlarına harcama sınırı getirildi!

İşverenin işyerinde yemek sağlamadığı durumlarda ise çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 2025 yılı için 240 TL’yi aşmaması ve bu ödemenin yemek hizmeti sunan mükelleflere yapılması halinde bu tutar da gelir vergisinden istisna kabul edilir.

240 TL’yi aşan kısımlar ve nakit olarak yapılan ödemeler ise ücret olarak vergilendirilir.”

Yetkililer, vergi mevzuatında hiçbir zaman 158 TL'lik bir harcama sınırının bulunmadığını vurguladı.

158 TL, SGK Priminde İstisna Edilecek Tutar

Kamuoyunda yanlış anlaşılan 158 TL’lik tutarın, yemek yardımı ödemelerinde SGK primine esas kazançtan istisna edilecek günlük tutar olduğunu belirten SGK, şu bilgiyi paylaştı:

“Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu tarafından alınan 5 Aralık 2024 tarihli ve 2024/509 sayılı Karar ile 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olmak üzere yemek bedelinin prime esas kazançtan istisna edilecek günlük tutarı 158,00 TL olarak belirlenmiştir.”

Bu tutarın vergi uygulamalarıyla ilgisi olmadığı, yalnızca prim matrahı hesaplamasında dikkate alınan bir istisna olduğu belirtildi.

Danıştay Kararı Sonrası Yemek Kartlarında SGK Primi Hesaplanmıyor

Ayrıca, Danıştay kararı doğrultusunda, işverenlerin yemek kartı vermesi halinde çalışanlara sağlanan bu menfaatin tutarına bakılmaksızın SGK primi hesaplanmadığı ifade edildi. Bu kapsamda, yemek kartı aracılığıyla yapılan ödemelerde artık bir üst sınır uygulamasının bulunmadığı da açıklandı.

Kaynak: Ekonomim