Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden (DMM) sosyal medya hesabı üzerinden iddialara ilişkin açıklama yapıldı.

SAZLIDERE KARARI 2022’DE ALINDI

DMM’nin açıklamasında, İstanbul Sazlıdere Barajı’nın içme suyu rezervinden çıkarılması kararının 15 Eylül 2022 tarihinde alındığı, bu kararın Kanal İstanbul Projesi veya sosyal konut projeleri ile doğrudan bir su krizine neden olmayacağı vurgulandı. Açıklamada, söz konusu kararın Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı gibi kurumların ortak çalışmasıyla hazırlanan bir protokole dayandığı belirtildi.

Üniversiteli gençler arkadaşları için başkentte Üniversiteli gençler arkadaşları için başkentte

SU VERİLERİ KRİZ İDDİALARINI ÇÜRÜTÜYOR

DMM'nin paylaştığı verilere göre, İstanbul'un 2024 yılı itibarıyla yıllık su tüketimi yaklaşık 1 milyar 162 milyon metreküp. Sazlıdere Barajı’nın ise yıllık katkısı sadece 51 milyon metreküp. Kanal İstanbul Projesi sonrası Sazlıdere'nin su veriminde yaşanacak azalmanın İstanbul genel su tüketimine etkisi ise sadece yüzde 3 seviyesinde olacak.

Ayrıca İstanbul’a sadece 2025 yılı başından bu yana 338 milyon metreküp su sağlandığı, bunun 287 milyon metreküpünün DSİ tarafından yapılan regülatörlerden geldiği ve mevcut baraj doluluk oranının da yüzde 82,10 olduğu aktarıldı.

GELECEĞE YÖNELİK YATIRIMLAR SÜRÜYOR

Açıklamada, İstanbul'un gelecekteki su ihtiyacına yönelik olarak Avrupa Yakası'nda yeni su kaynakları ve depolama tesisleri için projelerin sürdüğü bilgisi de paylaşıldı. Bu çerçevede, Sazlıdere Barajı ile ilgili alınan kararın İstanbul’un su güvenliğini tehdit etmediği özellikle vurgulandı.

MANİPÜLASYON UYARISI

DMM, kamuoyunu yanıltmaya yönelik bu tür iddialara itibar edilmemesi gerektiğini hatırlatarak, tüm bilgilerin resmî kaynaklardan takip edilmesini tavsiye etti.

Kaynak: Haber Merkezi