Demiroğlu Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çavlan Çiftçi'nin yaptığı açıklamaya göre, Önder 112 acil ekipleri tarafından nabızsız, entübe halde ve kalp-akciğer masajı uygulanarak İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’ne getirildi. Acil serviste yaklaşık 10 dakika süren müdahalenin ardından spontan dolaşım yeniden sağlandı.

Yapılan ekokardiyografi sonucunda, kalpten çıkan ana atardamar olan aortta tip 1 diseksiyon tespit edildi. Saat 23.05’te ritim bozukluğu nedeniyle tekrar dolaşımı duran Önder, kalp masajıyla ameliyathaneye alındı. 23.35’te başlayan ve yaklaşık 12 saat süren operasyonla hayata tutundu.

AMELİYATI UZMAN İSİMLER YAPTI

Kapsamlı cerrahiyi gerçekleştiren isimler arasında kalp damar cerrahisi alanında uzman Prof. Dr. Erkan Sağbaş yer aldı. Sağbaş ve ekibi, sağ koroner damardan başlayan ve tüm aortu etkileyen diseksiyonu tedavi etti. Aynı anda kalbin sağ tarafını etkileyen bir kalp krizinin de söz konusu olduğu belirtildi.

Sırrı Süreyya Önder-1

OPERASYONDA NELER YAPILDI?

Operasyon sırasında hastanın sağ koroner damarına bypass uygulandı, aort kapağı değiştirildi ve aortun tamamına greftleme işlemi yapıldı. Ayrıca diseksiyonun neden olduğu küçük bir rüptür (yırtık) da onarıldı. Önder’in kalbi, operasyon boyunca ECMO adı verilen kalp ve akciğer destek cihazına bağlanarak desteklendi. Ameliyat sonrası sağ kalp kasılmasının halen başlamamış olduğu belirtildi.

Prof. Dr. Çiftçi, “Bu ameliyat, kalp cerrahisindeki en büyük ve en riskli operasyonlardan biridir. Diseksiyon hem geniş alana yayılmıştı hem de kalbi besleyen damarı içeriyordu,” diyerek sürecin ne kadar kritik olduğunu vurguladı.

HAYATİ TEHLİKESİ VAR MI?

Önder’in halen hayati tehlikesi sürüyor. Yoğun bakımda, entübe halde ve ECMO desteğiyle izleniyor. Prof. Dr. Erkan Sağbaş, hastanın kritik pozisyonda olduğunu belirterek, “Şu saat şunu söyleyebiliriz dememiz mümkün değil. Anlık verilere göre tedavisi şekilleniyor,” ifadelerini kullandı.

Sirri Sureyya Onder Kimdir Sirri Sureyya Onder In Hayati Ve Kariyeri

NEDEN KALP KRİZİ GEÇİRDİ?

Sırrı Süreyya Önder’e daha önce aort genişlemesi teşhisi konulmuş ve ilaç tedavisiyle takip edilmişti. Ancak hastalığın müdahale sınırını geçmediği gerekçesiyle cerrahi işlem yapılmamıştı.

Sağbaş, “Aort mosmor, yırtılmış ve genişlemişti. Kalbi durmuştu, hastayı masajla ameliyata aldık. Kalbi desteklemek ve vücut dolaşımını sağlamak için kasık damarlarından makineye bağladık. Bu çok karmaşık bir vakaydı,” şeklinde açıklama yaptı.

Suudi Arabistan vatandaşlarına Schengen vizesi muafiyeti yolda! Suudi Arabistan vatandaşlarına Schengen vizesi muafiyeti yolda!

O İSİMLER HASTANEYE AKIN ETTİ

Haberin duyulmasının ardından 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Nuri Aslan ve DEM Parti ile CHP’li bazı milletvekilleri hastaneye giderek yetkililerden bilgi aldı. Yerli ve yabancı çok sayıda basın mensubu da hastane önünde gelişmeleri aktarmak için bekleyişini sürdürüyor.

AORT DİSEKSİYONU NEDİR?

Aort diseksiyonu, kalpten çıkan ana atardamar olan aortun iç katmanında yırtılma meydana gelmesi ve bu yırtık aracılığıyla kanın damar duvarı içinde ilerlemesiyle oluşur. Özellikle tip 1 diseksiyon, en tehlikeli türlerden biridir ve aortun kalpten çıkan kısmından başlayarak inen aorta boyunca yayılabilir. Bu durum çoğu zaman hayatı tehdit eden acil bir tıbbi müdahale gerektirir.

Kaynak: Haber Merkezi