Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı ve Gazeteci İbrahim Gökdemir, Redaktör Haber'deki köşe yazısında, 11 Kasım Pazartesi günü yapılan basın açıklamasında Mansur Yavaş’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın düzenlediği Kültür Yolu Festivalleri ile kendi belediyesinin konser harcamalarını karşılaştırmasına yönelik tepkisini dile getirdi.

Yavaş

“Kültür Yolu Festivalleri ile ABB Konserleri Karşılaştırılamaz”

Gökdemir yazısında, Kültür Yolu Festivallerinin yalnızca konserlerle sınırlı kalmadığını ve her yaş grubuna hitap eden zengin içeriklerle, şehir ekonomisine ve iç turizme katkı sağladığını vurguladı.

İbrahim Gökdemir, köşe yazısında şu ifadeleri kullandı:

 Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın konser iddialarına ilişkin yaptığı basın açıklamasında konserlere harcadıkları bütçeyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültür Yolu festivalinde harcadığı bütçeyi karşılaştırmasını hayretle izledim.

Nedeni çok açık detaylıca anlatayım…

Başkanlığını yaptığım Kültür Sanat Muhabirleri Derneği olarak 5 yıldır yürüttüğümüz ‘Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları’ projemizde bizlerde gazeteci arkadaşlarımızı Anadolu’nun çeşitli illerine götürerek iç turizmin hareketlenmesi ve geniş bir tarih ve kültür yelpazesine sahip Anadolu’nun keşfedilmeyi bekleyen tarihi dokularını bizzat yerinde incelettirip kamuoyunda farkındalık oluşturulmasını sağlıyoruz.

Projemizin ilk yıllarında keşfedilmeyi bekleyen bunca tarihi dokularımız varken; Kültür ve Turizm Bakanlığı bu tarihi dokularımızı tanıtmak ve turizme kazandırma noktasında niçin eksik kalıyor diye düşünüyordum.

Nihayetinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy başta olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu önderliğinde tamda kafamda ki bu deli sorulara cevap veren hamleler yapıldı ve 2021 yılında Beyoğlu Kültür yolu festivali ve Başkent Kültür Yolu festivali olarak start aldı. Her iki ilimizde de başarılı sonuçların alındığı görülünce Kültür Yolu festivalleri her yıl içerisine çeşitli illeri alarak devam etti ve etmeye de devam ediyor.

Bu yıl Kültür Yolu festivalleri 16 şehrimize yayılarak toplamda 8 ay boyunca aralıksız devam etti.

Kültür Yolu festivalinin başlangıcı ve gelişimine bir ara vererek önce ki gün ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın açıklamalarına tekrar bir göz atalım isterseniz…

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın “67 ayda konserlere 817 milyon TL harcamışız buda 67 aylık toplam bütçemizin binde 6’sına tekamül ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Yolu festivaline sadece 1 yılda 800 milyon TL harcamış”

Öncelikli olarak şunu söylemek isterim ki, ABB’nin yapmış olduğu konserler ile Kültür ve Turizm Bakanlığının düzenlemiş olduğu Kültür Yolu festivalleri arasında dağlar kadar fark var.

Gelin bu farklara sosyolojik olarak birlikte bakalım;

-ABB’nin konserleri 3 saatlik eğlenceden ibaretken, Kültür Yolu festivalleri sadece bir ilde 8 gün boyunca devam ediyor. Her gününde yaklaşık 12 saat canlı kalan bir festivalden bahsediyoruz. 8 gün ile 12 saati çarptığınızda bir ilde 96 saat boyunca aktif olan bir festival yani…

-ABB’nin konserleri 3 saatlik eğlenceden ibaretken, Kültür Yolu festivallerinde Konserin yanısıra, onlarca sergi, gastronomi, etkinlikler, söyleşi, tiyatro, atölye, Opera ve Bale, çocuk etkinliği gibi 7’den 70’e toplumun her kesimine hitap eden sosyal bir platform oluşturuluyor.

-ABB’nin konserleri 3 saatlik eğlenceden ibaret ve sadece şehir içerisinde yaşayanlara hitap ederken, Kültür Yolu festivalleri şehir içerisinde yaşayanlara olduğu kadar şehir dışından onbinlerce kişinin o şehri ziyaret etmesine vesile oluyor.

-ABB’nin konserleri 3 saatlik eğlenceden ibaret ve şehir ekonomisine bir katkı sağlamazken, Kültür Yolu festivalleri o şehrin iç turizmine katkı sağladığı gibi, şehir esnafının ekonomik kalkınmasına da öncülük ediyor.

Bu farkları birde matematiksel boyutuyla incelemeye alalım;

Bir şehirde günde 12 saat canlı kalıp 8 gün boyunca süren ve 16  vilayette yapılan etkinliğin toplam saati 1.536 saattir.

ABB’nin 67 ayda 100 konser düzenlediğini hesap ederek bir konserin 3 saat sürdüğünden yola çıkacak olursak toplamda 300 saat eder.

Kültür Yolu festivalinin saatliği 520 bin TL’ye gelirken, ABB’nin 67 ayda düzenlediği konserlerin toplamına verdiği paranın saatliği 2 milyon 666 bin TL’ye gelmektedir.

Fahiş fiyat ve stokçuluk şikâyetleri nasıl yapılır? İşte tüm yöntemler Fahiş fiyat ve stokçuluk şikâyetleri nasıl yapılır? İşte tüm yöntemler

Matematiksel olarak herşey ortada 520 bin TL nerede 2 Milyon 666 bin TL nerede? Tam tamına 4 katı bir fark var arada….

ABB Başkanı Mansur Yavaş düzenlenen konserleri Kültür yolu festivalleri ile karşılaştırmakla bence büyük hata yapmıştır.

Kendisini böyle bir hataya sürükleyen danışmanlarını gözden geçirmesinde fayda var diyebilirim.

Kalın sağlıcakla…"

Kaynak: Hacer Koca