Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın 2 Ekim’de Ankara’da eylül ayı dış ticaret rakamlarını kamuoyuna sunması planlanıyor. Ağustos ayında Türkiye, 22 milyar 48 milyon dolarlık ihracat ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ihracatını gerçekleştirmişti.

TÜİK ise 3 Ekim'de eylül ayına ilişkin enflasyon verilerini açıklayacak. Ağustos ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda yüzde 2,47, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise yüzde 1,68 oranında artış göstermişti. Yıllık enflasyon oranları ise tüketici fiyatlarında yüzde 51,97, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 35,75 olarak kaydedilmişti.

Ekonomik Veriler ve Beklentiler

Ekim ayında açıklanacak bir diğer önemli veri ise finansal yatırım araçlarının reel getiri oranları olacak. TÜİK, 8 Ekim’de eylül ayına ait verileri açıklayacak. Ağustos ayında külçe altın, yüzde 4,01 ile en yüksek aylık reel getiriyi sağlayan yatırım aracı olmuştu.

Ayrıca, 10 Ekim'de ağustos ayına ait işsizlik ve sanayi üretim endeksi verileri kamuoyuyla paylaşılacak. Türkiye’de işsizlik oranı temmuz ayında yüzde 8,8’e gerilemiş, sanayi üretimi ise aylık bazda yüzde 0,4 artarken, yıllık bazda yüzde 3,9 oranında azalmıştı.

Merkez Bankası, ödemeler dengesi verilerini 11 Ekim’de açıklayacak. Temmuz ayında cari işlemler hesabında 566 milyon dolarlık fazla verilmiş, altın ve enerji hariç cari işlemler fazlası ise 4 milyar 879 milyon dolar olarak kaydedilmişti.

Konser ücretleri gündeme oturmuştu: Yılbaşı gecesi sahne alacak şarkıcıların ücretleri de dudak uçuklattı! Konser ücretleri gündeme oturmuştu: Yılbaşı gecesi sahne alacak şarkıcıların ücretleri de dudak uçuklattı!

Meclis'te Bütçe Görüşmeleri Başlıyor

Ekim ayının bir diğer önemli gündemi, 2025 yılı merkezi yönetim bütçesi olacak. Bütçe, TBMM'ye sunulmasının ardından Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeye başlanacak ve yıl sonuna kadar devam edecek.

Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı da ekim ayında açıklanacak. Bu program, Türkiye’nin 2025 yılı ekonomik hedeflerini ortaya koyacak.

Gözler Merkez Bankası ve Büyüme Verilerinde

Son çeyrekte Merkez Bankası’nın açıklamaları ve büyüme verileri ekonominin ana gündem maddeleri olacak. Merkez Bankası Başkanı Karahan’ın 8 Kasım’da yılın son enflasyon raporunu açıklaması bekleniyor. Ayrıca, 29 Kasım’da Finansal İstikrar Raporu ve Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrek büyüme rakamları da açıklanacak. İkinci çeyrekte yüzde 2,5 büyüme kaydeden Türkiye ekonomisi, böylece üst üste 16 çeyrek büyüme göstermişti.

Para Politikası Kurulu (PPK) toplantıları da ekim, kasım ve aralık aylarında yapılacak. Kurul, son toplantısında politika faizini yüzde 50 olarak sabit tutmuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı