Mersin’den başlayan ve uzun bir yolculuğun ardından Ankara/Tandoğan'da sonlanan yürüyüş, emeklilerin yaşadığı ekonomik zorlukları ve taleplerini duyurmayı amaçladı. Yürüyüşün sonunda 2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, emeklilerin yaşadığı sıkıntılara ve taleplerine dikkat çekti.
Emeklilerden "Geçinemiyoruz" Çağrısı
Hüseyin Kurt, emeklilerin karşılaştığı zorlukları vurgulayarak, “Sağlıklı beslenemiyoruz, yeterince ısınamıyoruz, artık barınamıyoruz” dedi. Yürüyüşün amacı, Türkiye genelindeki emeklilerin ekonomik olarak zor durumda olduklarına dikkat çekmekti. Kurt, aynı zamanda sendikal haklar, intibak yasası ve statü yasası gibi taleplerin de arkasında olduklarını belirtti.
Emeklilerin Talepleri: Kamucu Ekonomik Sistem ve Sendikal Haklar
Yürüyüş sırasında, 2021 Tüm Emekliler Sendikası üyeleri, mevcut hükümetin uyguladığı özelleştirme politikalarına tepki gösterdi. Hüseyin Kurt, “Adım adım ülkemizin ortak zenginliği olan kamu işletmeleri yabancı tekellere peşkeş çekildi,” diyerek, geçmiş hükümetlerin ve AKP'nin özelleştirme politikalarını eleştirdi. Emekliler, halk hükümeti ile yeniden kamucu ve planlı karma ekonomik sistem talep ediyor.
Kurt, ayrıca, “Sermayeye değil emekçiye bütçe” çağrısı yaparak, 2025 yılı bütçe taslağına tepki gösterdi. Emeklilere daha fazla yük bindirileceği belirtilen taslak, Kurt’a göre emekçi sınıfı için büyük bir hayal kırıklığı oluşturdu.
"Sağlıklı Beslenemiyoruz, Yeterince Isınamıyoruz"
Yürüyüşün en dikkat çekici noktalarından biri, emeklilerin yaşadığı temel ihtiyaç sıkıntılarıydı. Hüseyin Kurt, “Kış kapıya dayandı, feryadımızı duyun,” diyerek, gıda fiyatlarının yüksekliği, elektrik ve doğalgaz faturalarının artışı ile boğuşan emeklilerin zor durumda olduğunu belirtti. Yaz aylarında bile gıda ihtiyacını karşılamanın zorlaştığını, kışın ise ısınma sorunlarının baş gösterdiğini söyledi. Emekliler, sağlık hizmetlerine erişimdeki zorlukları ve yaşam standartlarının giderek düştüğünü de vurguladılar.
2021 Tüm Emekliler Sendikası üyeleri, ekonomik sıkıntıların yanı sıra sendikal haklarının ellerinden alındığından yakındı. Emekliler, sürekli yeni sendikalar kurmak zorunda kaldıklarını, çünkü mevcut sendikalarının sürekli kapatıldığını belirttiler. Ayrıca, emeklilerin psikolojik olarak bozulduğu ve ekonomik olarak rahatlayamadığı ifade edildi.
Yürüyüş sırasında emekliler, yalnızca ekonomik değil, sosyal haklar açısından da ciddi zorluklar yaşadıklarını dile getirdi. Emekliler, sağlık hizmetlerine ulaşmakta, kirasını ödemekte, ulaşım ve beslenme gibi temel ihtiyaçları karşılamada zorluklar çektiklerini belirttiler. Emeklilerin maaşlarından yüksek vergilerin kesildiğini ve sosyal yaşamda hiç bir aktiviteleri olmadığını ifade ettiler. Emekli maaşı seviyesinin çok düşük olduğunu belirten emekliler, Avrupa ve dünyadaki emeklilerle karşılaştırıldığında maaşlarının yetersiz kaldığını vurguladı.
Yürüyüşün Son Durağı: Ankara
2021 Tüm Emekliler Sendikası üyelerinin başlattığı yürüyüş, Ankara/Tandoğan’da son buldu. Bu eylem, emeklilerin ekonomik zorluklar, sağlık hizmetlerine erişim, barınma, gıda fiyatları ve daha birçok alandaki taleplerini duyurmak adına önemli bir adım oldu. Emekliler, hayatlarının zorlaştığını ve hükümetin bu zorluklara karşı duyarsız kaldığını ifade ederken, taleplerinin karşılanması için mücadelenin devam edeceğini belirttiler. 2021 Tüm Emekliler Sendikası ve emekliler, yürüyüşleriyle hükümete seslerini duyurmaya devam edeceğini ve haklarının savunulması için daha fazla mücadele edeceklerini ifade ettiler.