Suriye'de 1963'ten bu yana iktidarda olan Baas Partisi’nin 61 yıllık hâkimiyeti, 2011’de başlayan halk ayaklanmalarının ardından gelen iç savaşla sona erdi. Şam’ın rejim kontrolünden çıkmasıyla çöküşe geçen Baas rejiminin lideri Beşar Esed, ülkesini terk ederek Rusya’ya sığındı. Esed’in sürgün hayatı devam ederken, Rusya’dan dikkat çeken açıklamalar geldi.
ESED’E RUS VATANDAŞLIĞI MI VERİLECEK?
Rusya Duması Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Alexei Zhuravlev, Esed’in Rus vatandaşı olabileceğini açıkladı. Zhuravlev, “Yanukoviç Rus vatandaşlığı almayı başardıysa, Rusya için çok şey yapan Esed'e neden verilmesin?” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Russian Today’in haberine göre, Rus milletvekili Dmitry Kuznetsov, Esed’in Donbass bölgesinin yeniden inşasına yardımcı olabileceğini belirtti. Kuznetsov, “Bence Sayın Esed ve ailesi hayır işleriyle uğraşmalı, Donbass’ın savaştan zarar görmüş bölgelerinden birinin yeniden inşasına destek olmalı. Esed, Mariupol’de yeni inşa edilen evlerden birine taşınabilir,” dedi.
135 MİLYAR DOLAR SERVETİ VAR
Esed’in ülkesinden ayrılırken yanında 135 milyar dolar götürdüğü iddia ediliyor. Ayrıca, ailesinin Moskova ve Londra’daki gayrimenkulleriyle toplamda 2 milyar dolara yakın bir servete sahip olduğu öne sürüldü.
RUSYA SIĞINMA HAKKI TANIDI
Suriye'deki devrim hareketinin başarıya ulaşmasının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Esed ve ailesine sığınma hakkı tanıdı.
BAAS REJİMİNİN KANLI TARİHİ SONA ERDİ
Baas Partisi’nin kanlı yönetimi, halkın özgürlük taleplerini şiddetle bastırmaya çalışmasıyla başlayan iç savaşın ardından sona erdi. Rejimin çöküşü, Suriye’de bir dönemin kapanışını ve halk için yeni bir sayfanın başlangıcını işaret ediyor.