Ramazan ayında fitre, sosyal dayanışmayı ve yardımlaşmayı teşvik eden önemli bir ibadet olup, fakirlerin bayramda ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için büyük bir fırsattır. Fitre, dini ve toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirmemiz adına bizlere önemli bir görev sunmaktadır. Bu sadakanın, belli kurallara göre doğru kişilere verilmesi, hem dini hem de toplumsal sorumluluk açısından büyük önem taşır.
FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?
Fitre, Ramazan Bayramı'nın birinci günü tan yerinin ağarmasıyla vacip hale gelir. Ancak, Ramazan ayı boyunca da fitre verilmesi mümkündür. Bayramdan önce verilmesi, fakirlerin bayram ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri açısından daha faydalıdır. Eğer bayram sabahına kadar fitre verilmemişse, bu durumda Bayram günlerinde ödenmesi gerekmektedir. Ödemeler zamanında yapılmadığında, mümkün olan ilk fırsatta fitre verilebilir.
FİTRE KİMLERE VERİLİR?
Fitre, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı fakir Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası, bir kimseye kendi usûl ve fürûu (yakın akrabalarına) verilmez. Usûl, kişinin ana, baba, dede ve ninelerini; fürû ise çocukları, torunları ve onların çocuklarını ifade eder. Ayrıca eşler de birbirlerine fitre veremez.
Hanefî mezhebine göre, fitre verilemeyecek kişiler şu şekilde sıralanır:
• Ana, baba, büyük anne ve büyük babalar,
• Oğul, kız, oğlun çocukları, kızın çocukları ve bunlardan doğan torunlar,
• Eşler birbirlerine fitre veremez,
• Zengin olan yani nisap miktarı malı bulunan kişilere fitre verilmez,
• Babası zengin olan ergen olmamış çocuklara fitre verilmez.
Şâfiîler ve İmam Ebû Yûsuf'a göre, fitre, Müslüman olmayan kişilere de verilmez.
FİTRE VERİLEBİLECEK DİĞER KİŞİLER
Zengin olmayan kardeşler, amca, hala, dayı, teyze ve onların çocukları gibi yakın akrabalara fitre verilebilir. Ayrıca gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar da fitre alabilirler.