Prof. Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya olan üzerindeki etkilerini araştırdıklarını belirtti. Bu kapsamda yürütülen " Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırması Projesi"nde, ülke genelinden 14 üniversiteden 100'ün üzerinde araştırmacı görev alıyor.

Sözbilir, projeyi Türkiye'nin son yüzyıldaki en kapsamlı yer bilimleri projelerinden biri olarak tanımladı ve projenin TÜBİTAK tarafından desteklendiğini, AFAD, Maden Teknik Arama Genel Müdürlüğü ve 14 üniversitenin projede yer aldığını vurguladı.

Malatya fayı üzerindeki hendek yöntemiyle yapılan araştırmalarda fayın aktif ve diri olduğunu gösteren veriler toplandığını ifade eden Sözbilir, "Arguvan segmentinin en az 3 depreme neden olduğunu görüyoruz. Son 10 bin yıl içinde bu fayın 3 kez büyük can ve mal kaybına yol açmış olduğunu tespit ettik. Malatya fayı 7 ve üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Verilerimizi analiz ederek, depremlerin ne zaman ve hangi aralıklarla meydana geldiğini belirleyeceğiz" dedi.

Sözbilir, Malatya'daki Akçadağ ve Kemaliye segmentlerinde yürütülen araştırmaların projeye önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Malatya fayının 3 segmentinin aynı anda mı yoksa sıralı mı kırıldığını belirlemenin, depremlerin büyüklüğünü etkileyebileceğini belirtti. Projenin sonunda, Malatya'daki deprem riskini ve tehlikesini daha iyi ortaya koyacaklarını söyledi.