Özellikle iklim değişikliği, doğa kaynaklı olaylar, sel baskınları, dolu vurgunları gibi afetler tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilerken sektöre destek devletin ilgili kurumları kadar yerel yönetimlerden de geliyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kırsal kalkınmaya verdiği önemi biliniyor. Başkan Mansur Yavaş’ın “Ankaralıyı zenginleştirme” vaadi içini dolduran hususlardan biri de çiftçilerin ürettiği ürünlerin maliyetinin düşürülmesi ve değerinden satılabilmesi.


Başkan Mansur Yavaş, Türkiye’nin en büyük Tarım Kampüsü ve Rekreasyon Alanı BAKAP’ı anlatırken, “Burası yüzyıllar boyunca Ankara halkının hizmetinde kalacak” demişti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, Nallıhan'ın Eymir ve Ericek Mahallelerinde tarımsal alanların sulanabilmesi, ipek böceği yetiştiriciliğinin maksimum seviyeye çıkarılabilmesi ve verimin artırılabilmesi için yüzde yüz hibe ile sulama borusu desteği sağladı…

Bu projelerin hayata geçirilmesiyle birlikte, köylülerin tarım ve ipek böceği yetiştiriciliği yapabilme koşulları iyileştirilmiş, su kaynaklarının daha etkin kullanılması sağlanmış ve böylelikle bölgenin ekonomik ve sosyal açıdan kalkınması desteklendi. Kadın üreticiler de bu projelerden büyük memnuniyet duyuyor…

Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz’ın şu sözü çok önelmidir:


- Türkiye’de 2.1 milyon futbol sahası büyüklüğünde 1.5 milyon hektarlık tarım arazisi ekilip biçilmiyor…


Halil İbrahim Yılmaz bu hatırlatmasının altını şöyle dolduruyor:


“Yapılan hesaplamalara göre bu alanların üretime kazandırılmasıyla ekonomiye yıllık 14 milyar TL’lik bir katkı sağlanacağını öngörüyoruz. Maalesef Türkiye dünyanın en pahalı soğanını, etini, sütünü tüketir hale geldi. Bunu aşmak için bir tarım haritası ve tarımsal kalkınma planı hazırlanmalı. Bu harita ve planların hazırlanması için Kent Konseylerinde biriken deneyimi ve tüm bilgiyi sahaya yansıtmak istiyoruz. Atıl tarım alanlarında Tarıma Dayalı İhtisas OSB’leri de kurulabilir, hem üretim hem de istihdam artışı sağlanır”

Keçiören Belediyesi de diğer belediyeler gibi çiftçilere desteğini sürdürüyor.


Tarımsal üretimi desteklemek ve geliştirmek için ilçede faaliyet gösteren 410 çiftçiye domates, biber ve salatalıktan oluşan 205 bin adet ücretsiz fide dağıtımı yapılması bunun en somut kanıtı.

Keçiören Belediyesi’ne ait Ovacık Mahallesi’nde faaliyet gösteren serada yetiştirilen sebze fideleri çiftçilerle buluşturuldu. Sarıbeyler, Kösrelik, Çalseki ve Güzelyurt köylerinde tarımsal üretim yapan çiftçilere sebze fidesi dağıtımı, Keçiören Belediye Başkan Yardımcıları Atila Zorlu ve Selçuk Karadağ’ın katılımıyla gerçekleştirildi. 410 çiftçinin her birine 200’er adet domates ve biber fidesi, 100’er adet salatalık fidesi verildi.