Avukat Aslıcan Özgür İleli, kira sözleşmelerinde TEFE-TÜFE ortalamasına dayalı artış maddesinin yasal olmadığını açıkladı.
DEVAM ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ>>>
İleli, 1 Temmuz 2024’ten itibaren konut kiralarında yüzde 25 artış sınırının kaldırıldığını ve bu tarihten sonra ikinci bir kira artışının yapılamayacağını belirtti. Kiracılar ve ev sahipleri için yeni kira artış oranları ve hukuki süreçlerle ilgili önemli bilgiler verdi.
Avukat İleli ayrıca şunları da ekledi:
‘’1 Temmuz itibariyle yüzde 25’lik kira artış sınırı kalktı. İş yerleri bu sınırlamaya zaten dahil edilmemişti. Konutlar açısındansa 1 Temmuzdan sonra yenilenen sözleşmelerde ise, artış şartı olarak 12 aylık ortalama tüfe oranı yazıyorsa yeni dönem kira bedeli buna göre belirlenecektir. Önemli ayrıntı kira sözleşmelerinde TEFE-TÜFE ortalaması yazılmasıdır. Sözleşmede kira artış bedelinin TEFE-TÜFE ortalamasına göre yapılacağı yazıyorsa bu madde geçersiz olmaktadır. Ülkemizde bu ortalamalar genelde TÜFE’yi aştığından bu madde geçersiz hale gelmektedir. Kiracıların Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) oranında artış yapmasında, Borçlar Kanunu gereğince herhangi bir hukuki engel yoktur’’
1 Temmuz 2024’den sonra 2. defa kira artışı yapabilir mi?
Avukat Aslıcan Özgür İleli, son olarak önemli bir uyarıda bulundu ve ‘
’Genellikle bir yıl olarak imzalanan konut kira sözleşmelerin de sadece bu sürenin ardından artış talep edilebilir. Örnek vermek gerekirse; yenilenen kira dönemi Mayıs 2024 olan bir konut kira sözleşmesinde kira artışı yüzde 25 olarak yapılmış ve kanunen 1 Temmuzdan sonra tekrar yapılması kanuna ve usule aykırı olup, artış için mayıs 2025 olan yeni kira dönemi beklenmesi gerekmektedir’’ diye belirtti.