Türkiye'nin doğu kesimleri hariç hemen hemen her bölgesi, bu sene ılık bir kış geçirdi. Yağışların oldukça yetersiz olduğu kış aylarının ardından, bahar kapıyı araladı. Bahar aylarının yaklaşmasıyla salgın hastalıklar da kendini göstermeye başladı. Peki, bahar hastalıkları nelerdir? Özellikle alerjik hastalık ve viral enfeksiyonların arttığı bahar aylarında hangi önlemler alınmalı? Bahar alerjisi belirtileri nelerdir? Bahar hastalıklarını sizler için derledik...
HABERİN DEVAMI DİĞER SAYFADA
Baharın gelmesiyle birikte ortaya çıkan polenler, en büyük alerji nedeni. Alerjik rinit, alerjik nedenlerle burun mukozasının iltihaplanması ile meydana geliyor. Polenlerin de oldukça etkili olduğu bu hastalık, halk arasında saman nezlesi olarak da adlandırılıyor.
Alerjik rinitte burun akıntısı, burunda tıkanıklık ve kaşınma, gözlerde sulanma, öksürük, koku almada azalma ve geniz akıntısı gibi belirtiler görülüyor.
Doktorun verdiği alarji ilaçlarını kullanmak, güneşli havalarda güneş gözlüğü ve şapka kullanmak, çiçekli ortamlardan uzak durmaya çalışmak gibi basit önlemler, bu hastalık için alınabilecek en iyi önlemler.
Ani ısı değişimi, yağmur, rüzgar gibi durumlara tedbiri elden bırakırsak, üst solunum yolu hastalıklarına yakalanma ihtimalimiz de o kadar artıyor.
Bademcik iltihaplanması, farenjit, larenjit, sinüzit ve orta kulak enfeksiyonları olarak karşımıza çıkan üst solunum yolu hastalıkları, kişide çoğunlukla ateş, boğaz ağrısı, öksürük, hapşırık, ses kısılması, kulak ağrısı ve geniz akıntısı gibi şikayetlere yol açıyor. Bu hastalıklara karşı önceden önlem alarak korunmak mümkün. Bu tedbirler arasında ısı değişimlerini dikkate alarak giysi seçmek, düzenli ve dengeli beslenmek, yeterince sebze ve meyve tüketmek, günde yaklaşık 2 litre su içmek, uykusuz kalmamak ve sigaradan kaçınmak yer alıyor.
İlkbaharda astım krizleri tetikleniyor. Hava yollarının daralmasıyla kendini gösteren, ataklarla seyreden bir hastalık olan alerjik astımda alerjik nedenlerle iltihaplanma oluyor. Hava yolları (bronşlar) iltihaplanınca bronşlardaki mukoza şişerek ödem oluşturuyor. Öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes alerjik astımın belirtileri arasında yer alırken, ateş ve koyu renk balgamlı öksürük de görülüyor.
Havaların yavaş yavaş ısınıp ilkbaharın gelmesiyle vücutta bazı reaksiyonlar da hastalık gibi algılanabiliyor. Kış aylarının kısa süren gündüz ve uzun süren gecelerinde insanın biyolojik saati, beslenme programı, uyku düzeni ve hayat tarzı buna göre ayarlanıyor. Ancak, bahar aylarında günlerin uzamasıyla birlikte tüm denge bozuluyor. Daha uzun süre dışarıda kalan kişiler ısınan havanın da etkisi ile daha fazla sıvı kaybettiği için vücut bu duruma alışana kadar çeşitli sorunlarla karşılaşılabiliyor. Uyku süresi düşebiliyor, sıvı tüketimi azalabiliyor ve kişiler kendilerini daha yorgun ve halsiz hissedebiliyor.
Bahar yorgunluğunda baş ağrıları artıyor ve sürekli uyuma isteği yaşanıyor. Bunun üstesinden gelmek için spor yapmalı, bol su içmeli, vitamin ve mineral takviyesi almalı ve uyku düzenine dikkat edilmelidir.
Baharı sağlıklı bir şekilde geçirmek için şunlara dikkat edilmesi gerekiyor:
- Hijyen kurallarına dikkat edilmeli. Kapalı ve kalabalık olan ortamlardan uzak durulmalı, kapalı mekanlar sık sık havalandırılmalı.
- Bağışıklık sistemi, sağlıklı bir beslenme düzeni ile korunmalı.
- Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze ile balık tüketilmeli.
- D vitamini düzeyi kontrol ettirilmeli ve gerekiyorsa takviye kullanılmalı.
- Yeterli sıvı alındığından ve yeterli uyunduğundan emin olunmalı.