Yaşayan Kaya olarak bilinen Pyura Chilensis, Peru ve Şili kıyılarında yaşamını sürdürürken; aynı zamanda deniz suyunu emerek ve mikroorganizmaları sindirerek besleniyor. 

Bu canlı türünün üreme yöntemi de bir hayli ilginç. Deniz suyunun sıcaklığına göre belirli zaman dilimlerinde üreyebilen bu canlıların hepsi erkektir. Spermlerini etrafa salarak yakınlarında bulunan başka bir kayaya yerleşmelerini sağlarlar. Bu sayede üreme gerçekleşmiş olur.

Yerel halk ve balıkçıların bu ilginç canlıyı toplayarak kaya görünümlü kabuğunu ancak testereyle kırabildikleri bilinmektedir.

Kabuğunun içerisindeki kayısı büyüklüğündeki parçalar lokanta ve restorantlara satılarak büyük bir geçim kaynağı haline gelmiş durumda.

Dışındaki kaya görünümlü kabuğa rağmen içinde bulunan ve Asya kültüründe çok fazla tüketilen kırmızımsı sıvı aslında vanadium isimli bir elementtir.

Yaşayan Kaya'yı tüketmek bizim için her ne kadar ürpertici olsa da Asyalıların çok severek tükettiği bilinmektedir. Üstelik bu kadar sevilmesine rağmen Asya mutfağında oldukça pahalı bir besin türü.