Adenovirüs, üst solunum yolu enfeksiyonları, göz enfeksiyonları ve mide-bağırsak sorunlarına neden olabilen bir virüs türüdür. Özellikle son bir-iki ay içinde vaka sayılarındaki artış, virüsün yayılma hızının arttığını gösteriyor. Uzmanlar, bu yayılımı kontrol altına almak için çeşitli önlemler üzerinde çalışıyor

Adenovirüsler yıl boyunca enfeksiyon yapabilen, dünya genelinde yaygın olarak görülen virüslerdir. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nafiz Koçak, "Adenovirüsler genellikle kendiliğinden sınırlanır, ancak özellikle bebekler, küçük çocuklar, okullar ve askeri birlik gibi toplu yaşam alanlarında salgınlara neden olabilir" şeklinde açıklamalarda bulunuyor. Prof. Dr. Koçak ayrıca, bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerin bu enfeksiyona karşı daha savunmasız olduğunu vurguluyor.

Adenovirüs enfeksiyonları genellikle grip benzeri belirtilerle kendini gösterir. Virüsün yedi türü ve 100'ün üzerinde serotipi vardır. Her serotip farklı vücut bölgelerinde enfeksiyona neden olabilir.

Çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları, farenjit, zatürre ve ishal gibi belirtiler sıkça görülürken; yetişkinlerde ani başlayan solunum yolu enfeksiyonları ve bulaşıcı keratokonjonktivit gibi göz enfeksiyonları daha yaygındır.

Adenovirüsler damlacık yoluyla, yani öksürük, aksırık gibi yollarla bulaşabilir. Ayrıca kirlenmiş yüzeylere temas edilmesi veya virüsle kontamine olmuş eşyaların kullanılması da bulaşma yolları arasındadır. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Songül Özer, "Virüs, vücuda girdikten 2-14 gün sonra belirtiler göstermeye başlar ve yıl boyunca enfeksiyonlara yol açabilir" açıklamasını yaptı.

Adenovirüsün yayılmasını önlemek için alınması gereken başlıca önlemler arasında el hijyenine dikkat etmek, hasta kişilerle yakın temastan kaçınmak ve uygun şekilde atıkların atılması bulunur. Prof. Dr. Nafiz Koçak, "Ayrıca, klor oranı yeterli olmayan havuzlar ve göllerde de adenovirüs bulaşma riski yüksektir, bu nedenle bu tür yerlerde de dikkatli olunmalıdır" uyarısında bulunuyor.