Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), dün saat 09.21'de Yalova'nın merkez üssüne 2,42 kilometre uzaklıkta, 3,5 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini bildirdi. Deprem, İstanbul, Bursa ve Yalova gibi çevre illerden de hissedildi.
Marmara Bölgesi'nde olası bir deprem riskiyle ilgili endişeler artarken, Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Hürriyet'e önemli açıklamalarda bulundu.
HABERİN DEVAMI DİĞER SAYFADA-->
Prof. Dr. Pampal, yaşanan depremin bölgedeki fay hatları üzerindeki hareketliliği artırdığını belirterek şunları söyledi: "Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun iki büyük kolu var. Bunlardan biri kuzeyden geçen kol, diğeri ise İznik Gölü'nün güneyinden Gemlik Körfezi'ne uzanan güney kol. Bugün yaşanan deprem bu iki kol arasında, Yalova açıklarında gerçekleşti. Bu, küçük çaplı bir deprem olarak değerlendirilebilir. Ancak, son zamanlarda bölgede meydana gelen depremler, Marmara'nın aktif hareketliliğini gösteriyor."
Prof. Dr. Pampal, Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun bir kısmının 1999'da Yalova'nın kuzeyine kadar kırıldığını hatırlatarak, potansiyel büyük depremler hakkında şu bilgileri paylaştı:
Kuzeybatı ve güneydoğu yönlerinde Adalar Fayı'nın bulunduğunu belirten Pampal, bu fayın 1894'te kırıldığını ve Eminönü, Zeytinburnu, Silivri açıklarından Tekirdağ yönüne uzanan Orta Marmara Fayı ile ilişkilendirildiğini dile getirdi. Bu fayın, 1766'da İstanbul'u ciddi şekilde etkileyen bir depremle kırıldığını ve halen kırılmamış olmasına rağmen kırılması beklenen bir fay olduğunu belirtti. Prof. Dr. Pampal, bazı araştırmacıların bu fay üzerindeki depremin büyüklüğünü 6,8-6,9 olarak tahmin ettiğini ancak kesin bir büyüklüğün öngörülememesinin nedeninin, Marmara'nın içindeki fay hatlarının net olarak belirlenememesi olduğunu ekledi.
Prof. Dr. Süleyman Pampal, güney kolunun Sakarya Gölyaka civarından başladığını ve Edremit Körfezi'ne kadar uzandığını belirterek şu bilgileri verdi: "Güney kolda son dönemde üç büyük deprem meydana geldi. 1944'te Edremit Körfezi'nin güneyinde Bayramiç civarında 6,8 büyüklüğünde bir deprem yaşandı. 1953'te Yenice'de 7,2 ve 1964'te Gönen'de 7 büyüklüğünde depremler gerçekleşti. Bölgede küçük sarsıntılar sıkça yaşanıyor. Batı Anadolu zaten deprem riski yüksek bir bölge. Son aylarda, sıkça meydana gelen küçük depremler, halen kırılmamış ve potansiyel tehlike arz eden fay hatlarının varlığını gösteriyor."