Son yıllarda yapılan birçok araştırma; bağırsak ve sindirim problemleri gibi ciddi sağlık sorunlarının ana nedeninin yanlış miktarda tüketilen besinler olduğunu kanıtladı. Özellikle de çok sağlıklı beslendiğine inanan bireylerde bu tarz sağlık sorunlarının fazlaca görülmesiyle akıllara 'acaba sağlıklı diye tükettiğimiz besinlerde mi bir sıkıntı var' sorusunu getirdi...
İşte besinlerle ilgili şaşkına çeviren doğru bildiğimiz o yanlışlar...
HABERİN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ>>>
"Her şeyin fazlası zarar!" sözünü mutlaka duymuşsunuzdur. Bu sözü yalnızca sağlıksız besinlere atfetmenin ne kadar yanlış olduğunu bu haberimizde göreceksiniz...
Sağlıklı beslenme programlarının demir başı olarak karşımıza çıkan yeşil çay, antioksidan özelliğinden dolayı en sağlıklı içeceklerden biridir. İnsan sağlığına birçok faydası olmasına rağmen içilen miktar aşımında yararından çok zararıyla karşılaşılıyor.
Yeşil çayın içeriğinde bulunan yüksek kafeinin; hazımsızlık, kalp çarpıntısı, baş ağrısı ve uykusuzluk gibi sağlık sorunlarına neden olurken aynı zamanda reflü, gastrit, mide ülseri gibi rahatsızlığı olan bireylerde bu sıkıntıları arttırdığı görülmüştür.
Uzmanlara göre günde 2-3 bardak yeşil çay tüketimi yeterlidir ve bu miktar aşılmamalıdır.
Tarçın da yeşil çay gibi yüksek antioksidan içeriğinden dolayı sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarındandır. Kalp hastalıklarını önleme ve kandaki şeker seviyesini düşürme gibi çok önemli fayları olsa da yetişkin bireyler için bir günde tarçın tüketme miktarı bir çay kaşığından fazla olmamalıdır.
Yapılan araştırmalarda tarçının içeriğinde karaciğer problemi yaşayan bireyler için çok tehlikeli olan kumarin (coumarin) bulunduğu ve fazla tüketimde karaciğer hasarına neden olabileceği belirlendi.
Formunu korumak ve beslenmesine dikkat edenler için vazgeçilmez olan brokoli de çok dikkatli tüketilmesi gereken besinler arasındadır. Araştırmalara göre brokoli içerdiği yüsek liften dolayı midede şişkinlik, bağırsakta tahriş ve gaz gibi mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabiliyor.
Bu yan etkilerinin yanı sıra araştırmalarda, brokolinin aynı zamanda yüksek oranda K vitamini içerdiğini; dolayısıyla kalp ve kalp inceltici ilaç kullanan bireylerde daha ciddi yan etkiler oluşturabileceği tespit edildi.
Uzmanların sağlık deposu olarak ilan ettiği badem, aynı zamanda ölüme davetiye açan çok tehlikeli bir zehir kaynağıdır. Özellikle içeriğinde siyanür bulunan çiğ acı bademin belli bir dereceye kadar ısıtılması gerekiyor.
İçeriğindeki siyanür miktarı çok olmasa da çiğ bademi kesinlikle porsiyon aşımı yapmadan tüketmek gerekiyor.
Acı badem zehirlenmelerinde derhal bir doktora görünülmelidir.
Domates neredeyse tüm yemeklerin baş tacıdır ve herkes domatesin sağlık deposu oldunu bilir. Fakat maalesef çok fazla bilinmese de domates de kimi bireylerde çok ciddi ve sancılı yan etkilere neden olabilir.
Domates tüketilmesi gereken porsiyondan fazla tüketilmesi halinde sindirim sorunlarından böbrek sorunlarına ve hatta vücut ağrıları gibi çok ciddi ve geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına yok açabiliyor.
Bunlardan en sık karşılaşılan sağlık sorunları; reflü, böbrek taşı, eklem ağrıları, ishal ve alerjidir.