Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), Türkiye’nin çay tüketim alışkanlıklarına dair hazırladığı raporu açıkladı.
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), Türkiye’nin çay tüketim alışkanlıklarına dair hazırladığı raporu açıkladı. Raporda, çayın anavatanı Karadeniz olmasına karşın, en fazla çayın Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde tüketildiği belirtildi.
Her yıl 50 bin ton çay tüketiliyor
Gaziantep, Şanlıurfa, Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Ağrı gibi kentlerde yıllık yaklaşık 50 bin ton çay tüketildiği tahmin ediliyor. Bu bölgelerde yerli çay kadar ithal çaylar da yoğun ilgi görüyor. Özellikle Seylan çayı, tercih edilen çay türleri arasında başı çekiyor.
Gaziantep zirvede
Türkiye’nin çay tüketiminde zirvede yer alan şehir ise Gaziantep oldu. Gastronomi kenti Gaziantep, çay tüketimiyle diğer illeri geride bırakırken, sırasıyla Şanlıurfa, Muş, Diyarbakır, Mardin, Bitlis ve Ağrı da en çok çay tüketilen iller arasında yer aldı.
Karadeniz geride kaldı
Çayın ana üretim merkezi Karadeniz Bölgesi, tüketim sıralamasında beklenenin aksine gerilerde yer aldı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki yoğun çay tüketimi, bu bölgelerde çayın kültürel bir alışkanlık olarak daha yaygın bir yer tuttuğunu ortaya koyuyor.Karadeniz geride kaldı
Çayın ana üretim merkezi Karadeniz Bölgesi, tüketim sıralamasında beklenenin aksine gerilerde yer aldı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki yoğun çay tüketimi, bu bölgelerde çayın kültürel bir alışkanlık olarak daha yaygın bir yer tuttuğunu ortaya koydu.
"ÇAY HOBİMİZDİR"
Dostluğun ve muhabbetin olmazsa olmaz sembol içeceğinin çay olduğunu belirten Gaziantepliler, güne çayla başladıklarını ve çayla bitirdiklerini söyledi. Vatandaşlardan Mehmet Kılıç, "Çay bizim hobimizdir. Biz yemekten sonra mutlaka çay içeriz. Çünkü biz böyle alıştık. Çocuklarımızı da bu şekilde alıştırdık. Arkadaşlarımızla çay ocağına gelip çay eşliğinde sohbet ediyoruz. Çaya karşı bizim hobimiz var. Gaziantepliler çayı sever. Çay olduğu zaman sohbette koyu oluyor." dedi.