Okul çağındaki çocukların dörtte birinde dental travma öyküsü bulunuyor. Travmatik diş yaralanmaları, dünyada en yaygın görülen hastalıklar arasında 5'inci sırada yer alıyor. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, travma kaynaklı diş kayıplarını önlemek için neler yapılması gerektiğini anlattı.
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Genel olarak diş hekimine gitmekten korkan çocukların hele bir de düşme, çarpma gibi kazalar sonucu dişleri zarar gördüyse, müdahale çok da kolay olmuyor. Çocuk, henüz süt dişlenme döneminde bile olsa dişleri zarar gördüyse, bu kalıcı dişlerini de etkiliyor.
Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, bu gibi durumlarla karşılaşan ebeveynlere tavsiyelerde bulundu. Demir, hızlı ve doğru müdahalenin, travmaya bağlı olarak oluşabilecek diş kaybı riskini ve diğer sert, yumuşak doku hasarlarını azaltacağını söyledi.
Ağız bölgesine gelen travmalarda hasar alan dişler için Demir şu önerilerde bulundu:
"Dış ortamda kalan dişin veya kırık diş parçasının, su veya sütte muhafaza edilerek, en kısa sürede diş hekimine götürülmesi durumunda; yerinden çıkan dişin eski konumuna yerleştirilebileceği, kırık diş parçasının ise yapıştırılabileceğinin unutulmaması gerekiyor."
Travma anı ile diş hekimine gidilen zaman arasında harcanan süre ne kadar kısa olursa, uygulanacak olan tedavinin başarı oranı o kadar yükseliyor.
Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, Uluslararası Dental Travmatoloji Derneği'nin geliştirdiği bir telefon uygulaması olan "ToothSOS" ile hastalar ve hekimlerin bilgilendirildiğini kaydetti.