Kan grupları, kırmızı kan hücrelerinin yüzeyinde yer alan farklı kimyasal yapıların varlığına göre sınıflandırılır. A ve B antijenleri bu kimyasal yapıların başlıcaları olup, kişinin kan grubu bu antijenlerin bulunma durumuna göre belirlenir. Eğer sadece A antijeni varsa A grubu, sadece B antijeni varsa B grubu, her ikisi de varsa AB grubu, hiçbir antijen yoksa O grubu olarak adlandırılır.
DEVAM ETMEK İÇİN KAYDIRIN >>>>
Bilim insanları, kan grubu ile felç riski arasında önemli bir bağlantı olduğunu ortaya koydu.
2022 yılında yapılan geniş çaplı bir araştırmada, A kan grubuna ait genetik varyasyonu taşıyan bireylerin, 60 yaşından önce felç geçirme riskinin yüzde 16 daha yüksek olduğu keşfedildi. Araştırma, 17 bin felç vakası ve 600 binden fazla sağlıklı bireyi kapsayan 48 genetik çalışmanın verilerini analiz etti.
O grubunda risk daha düşük
Araştırmanın dikkat çekici bir bulgusu da O kan grubuna sahip bireylerde felç riskinin yüzde 12 daha düşük olduğuydu.
Araştırmanın baş yazarı ve vasküler nörolog Steven Kittner, A kan grubunun bu yüksek riskle neden ilişkili olduğunu henüz tam anlamadıklarını belirterek, bunun kan pıhtılaşma faktörleri ve dolaşımdaki proteinlerle ilgili olabileceğini söyledi.
Çalışma, genç bireylerdeki felç vakalarının, arterlerde yağ birikiminden ziyade pıhtı oluşumuyla ilgili olabileceğini de ortaya koydu. Felç riski, 55 yaşından sonra her on yılda bir iki katına çıksa da, genç yaşta görülen felçlerin farklı mekanizmalarla ortaya çıkabileceği vurgulandı.