Folik asit, sağlık açısından birçok önemli fayda sunan bir B vitamini türüdür. Bu faydalar arasında özellikle gebelik dönemindeki kadınlar için önem taşıyan nöral tüp defektlerini önleme, DNA sentezi ve hücre bölünmesine katkı sağlama gibi etkiler bulunmaktadır.


Folik asit, çeşitli besinlerde doğal olarak bulunur. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, koyu renkli meyveler, baklagiller, yumurta, süt ürünleri ve karaciğer folik asit içeren besin kaynaklarıdır. Peki, folik asit hangi besinlerde bulunuyor? 


DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ>>

Folik asit, baklagillerde daha çok bulunuyor. Özellikle mercimek ve nohutta folik asit bulunuyor. 


Turunçgillerde yine aynı zamanda folik asit bulunuyor. Portakal ve portakal suyunda folik asit oldukça zengindir.


Yulaf, kepekli ekmek gibi tahıllarda folik asit bulunuyor. 


Fıstık, ayçiçek tohumu fındık ve yemişlerde folik asit bulunuyor. 


YUMURTA'DA FOLİK ASİT 


Yumurta'da oldukça zengin folik asit bulunmaktadır. Sabahları 1 tane yumurta yemek folik asit ihtiyacını giderir. Peki, folik asit neden gebelik öncesinde önemli?

Folik asidin önemli bir yönü de gebelik öncesinde ve gebelik sırasında alınmasının, bebekte nöral tüp defektlerini önleme konusunda etkili olduğudur. Bu nedenle, hamilelik planlayan veya hamile olan kadınlar, sağlık uzmanlarının önerilerine uygun şekilde folik asit takviyeleri almalı veya folik asit açısından zengin besinlere odaklanmalıdır.


Peki, folik asit eksikliği olursa ne olur? Vücutta folik asit eksikliği belirtileri...


DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ>>

Folik asit, kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gereklidir. Eksiklik durumunda anemi gelişebilir, bu da yorgunluk, halsizlik ve solukluk gibi belirtilere yol açabilir. Folik asit, homosistein seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Yüksek homosistein seviyeleri kalp hastalığı riskini artırabilir, bu nedenle folik asit eksikliği kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir.