İbn-i Sina'nın yüzyıllar önce önerdiği limon otu, günümüzde modern tıpta da önemli bir yere sahiptir. Türkiye'de ve dünyada birçok alanda kullanılan bu mucizevi bitki, sağlık açısından birçok fayda sunmaktadır.
OKUMAYA DEVAM EDİN...
Limon otu, nane türünden bir bitki olup Ballıbabagiller familyasına aittir. Özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen bu bitki, Melissa officinalis olarak da bilinir. İbn-i Sina'nın El-Kanun Fi't-Tıb eserinde de belirttiği gibi, limon otu beyindeki tıkanıklığı giderir, kalbi ferahlatır ve ağız kokusunu giderir.
Limon otunun tıbbi kullanımları oldukça çeşitlidir. Geleneksel tıpta solüsyon şeklinde kullanılan limon otunun geniş kullanım alanları arasında mide rahatsızlıkları, kalp ve damar hastalıkları, astım, karaciğer rahatsızlıkları ve psikolojik rahatsızlıklar bulunur.
Türkiye'de limon otu, farklı bölgelerde farklı amaçlarla kullanılıyor. Bu mucizevi bitki, Sakarya yöresinde depresyon ve migren tedavisinde, Kırklareli yöresinde ise astım ve kalp rahatsızlıklarında kullanılır.
Yapılan deneysel klinik çalışmalar, limon otunun ruh halini iyileştirdiğini, anksiyete ve buna bağlı uykusuzluk gibi durumlarda faydalı olduğunu göstermektedir. Ayrıca, limon otunun antioksidan, analjezik ve anti-enflamatuar aktivitelere sahip olduğu bilinmektedir. Bu nedenle, limon otunun diyabetik nöropati gibi durumların tedavisinde potansiyel olarak yararlı olabileceği gözlemlenmiştir.