167 ülkeden 191 milyon işçiyi temsil eden Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) tarafından hazırlanan 2024 Küresel Haklar Endeksi yayımlandı. Rapora göre, demokratik değerler ve temel haklar birçok ülkede kötüleşiyor. ITUC'un hazırladığı endekste, işçi hakları açısından en kötü 10 ülke sıralandı.
DEVAM ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ>>>>
Bu rapor, işçi haklarının ihlal edildiği ülkeleri, sendikal haklara yönelik saldırıları ve işçilerin karşılaştığı zorlukları detaylı bir şekilde ele alıyor. ITUC'un 2024 Küresel Haklar Endeksi, dünya çapında işçilerin maruz kaldığı adaletsizlikleri ve bu alandaki acil reform ihtiyacını vurguluyor.
Türkiye, 2016 yılında girdiği işçi haklarında en kötü 10 ülke arasındaki yerini o günden beri koruyor.
Rapora göre, Türkiye'de işçilerin hakları ve özgürlükleri yıllardır aralıksız olarak saldırıya uğruyor. Hak ve özgürlükler baskı altına alınıyor, sendikalar ve üyeleri sistematik olarak ve asılsız suçlamalarla kovuşturmaya uğrayarak hedef alınıyor. Türkiye’de işçilerin, sendika karşıtı faaliyetlere, sendikacılara yönelik asılsız iddialarla açılan kovuşturmalara ve şiddet tehditlerine maruz kaldıkları şöyle vurgulandı:
“İşverenler, sendikalaşma girişiminde bulunan işçileri sistematik bir şekilde işten çıkararak sendika düşmanlığı yapmaya devam etmiştir.”
TÜRKİYE İLE BİRLİKTE LİSTEYE GİREN 9 ÜLKE HABERİN DEVAMINDA>>>>>
Türkiye dışındaki en kötü 9 ülke ise şöyle sıralandı: Bangladeş, Belarus, Ekvador, Eswatini, Filipinler, Guatemala, Mısır, Myanmar ve Tunus. Raporda, Avrupa en iyi bölge olarak belirtilirken, son 10 yıl göz önüne alındığında Avrupa'da da işçi haklarının hızla kötüleştiği vurgulandı. İşçiler için dünyanın en kötü bölgesi ise Orta Doğu ve Kuzey Afrika olarak belirtildi. Bu bölgede toplu sözleşme ve sendikaya üye olma hakkı ihlal ediliyor.