Burdur, Türkiye'nin en güzel kokan şehirleri arasında yer alıyor ve burada gül hasadı süreci başladı. Bu hasat sürecinin ardından elde edilen gül yağları, şehri adeta sarmalıyor. Gül yağı, içerdiği vitaminlerle birlikte sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve kozmetik endüstrisinde de önemli bir yere sahiptir. Temizlikten saç bakımına kadar pek çok farklı alanda kullanılan gül yağının litresi, 12.000 Euro'dan satılıyor.





Öztürk Sarıca, geçen yıla kıyasla toplam hasat miktarının yaklaşık 2-3 katına çıktığını belirtti. Geçen yıl 30 ton gül hasadı yapıldığını ancak bu yılın rakamının 100 tona kadar çıktığını ifade etti. Sarıca, gül fiyatlarının bu yıl ne kadar olacağını tahmin edemediğini dile getirdi. Geçmişte 1 kilogram gül yağının 12.000 Euro'dan satıldığını belirten Sarıca, bu yıl için ise 10 ile 12.000 Euro arasında değişen bir fiyat beklentisi olduğunu söyledi.





Gül çiçeklerinin buhar ile damıtılması suretiyle elde edilen gül yağı, uçucu yağlar arasında öne çıkıyor. Yaklaşık olarak 4 ton gül çiçeğinden sadece 1 litre gül yağı elde edilirken, bu yağlar en pahalı yağlar arasında yer alıyor. Gül yağı üretim sürecinde, aynı işlemde gül suyu da elde edilir.


Türkiye'nin en önemli ihraç ürünlerinden biri olan gül yağı, dünya üretiminin yaklaşık %80'ini karşılıyor. Isparta, Burdur, Afyon ve Denizli gibi illerde üretilen Rosa damascena gülünden elde edilen bu yağ, Türk gül yağı olarak adlandırılıyor.

GÜL YAĞININ FAYDALARI NELERDİR?


Gül yağının birçok faydası bulunmaktadır. Cilde pek çok olumlu etki sağlayan gül yağı, hücre yenilenmesini hızlandırır ve cildi nemlendirip yumuşatır. Ayrıca ciltteki iltihaplanma ve kızarıklık gibi problemleri azaltarak yaşlanma karşıtı etkileriyle bilinir.


Gül yağı, depresyon ve anksiyete gibi durumların tedavisinde kullanılabilir ve uyku kalitesini artırabilir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir, baş ağrısını ve migreni hafifletir, mide bulantısını ve kusmayı önler. Adet sancılarını da hafifletebilir.