Hem tadı hem de içerdiği besin değerleriyle şifa deposu olan kabak çekirdeği, doktorların en çok tavsiye ettiği gıdalar arasında yer alıyor. Özellikle çiğ olarak tüketilmesi durumunda faydası artan kabak çekirdeği, omega 3, omega 6 ve omega 9 başta olmak üzere doymamış yağ asitleri, doymuş yağ asitleri, lifler, karetanoidler, triptofan amino asidi, delta-7-sterol, magnezyum, potasyum, çinko, fosfor, E vitamini, C vitamini, protein, karbonhidrat ve diğer fitosterolleri içeriyor. Kabak çekirdeği, pek çok hastalığa da iyi geliyor.
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ
Oldukça faydalı bir atıştırmalık olan kabak çekirdeği, yüksek miktarda mineral içerir. Özellikle magnezyum, demir, çinko, fosfor ve omega-3 gibi sağlıklı yağ asitleri bakımından zengindir. Bu mineraller vücut için oldukça önemlidir ve birçok sağlık sorununun önlenmesine yardımcı olurlar.
Kabak çekirdeği; diyabet, kolesterol, prostat büyümesi, kronik enfeksiyonel hastalıklar, üreme sistemi bozuklukları, depresyon ve anksiyete problemleri, sindirim problemleri, böbrek hastalıkları, karaciğer toksisitesi, bağırsak parazitleri, kısırlık problemleri gibi birçok hastalıkla mücadelede yardımcı olur. Antioksidan etkisi ile saçları toksinlerden arındırır, B vitaminlerinin ve çinko değerlerinin yüksek olması saç kökünü besler, saç çıkmasını destekler.
100 gr kabak çekirdeği kalorisi yaklaşık olarak 560 kalori (kcal) değerindedir. Bu nedenle günlük tüketim miktarının 1 avucu geçmemesi önerilir. 1 avuç kabak çekirdeği ortalama 112 kalori olarak ifade edilebilir.
Kabak çekirdeğinin yalnızca tohumu değil aynı zamanda kabuğu ve yağı da faydalara sahiptir. Özellikle yağı derideki gözeneklerin sıkılaşmasını sağlar, ciltteki iltihaplanmalarında düzelmesine yardımcı olur.
Kabuğuyla beraber yediğiniz kabak çekirdeği ise bağırsaklarda yer alan tenya gibi zararlılarla mücadele ederek onları ortadan kaldırmaya çalışır.
Kabak çekirdeğinin faydalarından bazıları şöyledir:
- Antioksidan bakımından zengindir.
- Diyabet riskini azaltabilir.
- Antikanser özellikleri vardır.
- Kötü kolesterol seviyelerini düşürebilir.
- Uykuyu iyileştirir.
- Diyet atıştırmalığı için uygundur.
- Parazitlerin vücuttan atılmasını sağlar.
- Kemik oluşumu için önemli bir besindir.
- İyi bir çinko kaynağıdır.
- Retina sağlığını korur.
- Saçlarınızı güçlendirir.
- Kalp sağlığını korur.