Vücudumuzda bizimle beraber yaşamaya devam eden ve sayıları trilyonları geçen bir mikroorganizma grubudur. Bu bakteriler topluluklarının insan vücudundaki toplam ağırlığı 2 kilogramı geçer. Bedenimizde tam 18 ayrı noktada mikrobiyota denilen ekosistem yer alır. Bakteri yoğunluğunun en fazla olduğu yer, bağırsaklarımızdır. Bağırsaktaki bu bakteriler arasındaki denge çok önemlidir.

Bağırsaklarımızın sağlık durumu bütün vücut sistemlerini etkiler. Bağırsakların güçsüzleşmesi veya hasar görmesi kronik hastalıklara, obeziteye ve yaşlanmaya neden olur. Vücuda giren besinlerin sindirilmesi, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve çeşitli vitaminlerin üretiminde, mikrobiyom grupları büyük rol oynar. Ayrıca iltihapların önlenmesinde, kilonun korunmasında, beyinsel görevlerin sürdürülebilirliğinde ve çok sayıda farklı görevde, mikrobiyota etkilidir.


Mikrobiyota ile ilgili sorunların, şu hastalıklara neden olabildiği belirlenmiştir:

Astım, otizm, kanser, çölyak hastalığı, kolit, diyabet, egzama, akne, rozase, ürtiker gibi deri rahatsızlıkları, kalp hastalığı, obezite ve kilo artışı, hassas bağırsak sendromu (IBS), gıda allerjileri/duyarlılığı, sık soğukalgınlığı, sinüzit, bronşit, düşük enerji, kronik yorgunluk, beyin hastalıkları (Alzheimer, otizm, multipl skleroz, Parkinson, migren, depresyon, anksiyete, düşünce bulanıklığı), otoimmün hastalıklar (Hashimoto tiroiditi, romatoid artrit, lupus, psöriyazis), kandida çoğalması.


Mikrobiyota diyeti, bağırsak bakterilerini sağlıklı tutmak için yapılan bir beslenme programıdır. Bu diyette, lifli sebzeler, meyveler, tam tahıllar, fermente gıdalar, probiyotikler ve prebiyotikler içeren besinlerin tüketimi önerilir.


Mikrobiyom diyetinin üç aşaması vardır. İlk iki aşamanın tamamlanması toplam 7 hafta sürer. Son aşama, uzun süreli bir bakım diyetidir.


İlk aşamada yaklaşık 14 gün boyunca kötü bakterilerin üremesini etki edebilen gluten, şeker, laktoz, tatlandırıcılar gibi bazı gıdalar azar azar beslenme programından çıkartılır. Kırmızı et de azaltılır. Bu besinlerin yerine bağırsak dostu olan meyveler ve gıdalara diyet programında yer verilir. 


İki hafta sürecek ikinci aşamada, prebiyotik gıdalar öğünlere dahil edilir. 


Üçüncü aşamada, yoğurt, kefir, lahana turşusu ve salatalı turşusu gibi gıdalar diyete eklenir.


Dördüncü ve son aşama ise Akdeniz diyeti beslenme programı uygulanır.