Her yıl dünya çapındaki ülkeleri kapsayan Küresel Kölelik Endeksi'nin bu seneki raporu da yayınlandı. Geçtiğimiz yıl dünya çapında beşinci, Avrupa'da ise birinci sırada yer alan Türkiye, bu yılın raporunda da dikkat çekici bir konumda bulunuyor.
HABERİN DEVAMI DİĞER SAYFADA--->>
Rapor, 'modern kölelik' kavramına da odaklanarak, küresel çapta yaşanan krizlerin etkisiyle ortaya çıkan iş gücü ve ekonomik koşulları inceliyor. 2021 verilerine göre, Avrupa ve Orta Asya'da yaklaşık 6,4 milyon kişi modern kölelik koşullarında yaşamını sürdürüyordu. Bu bölge, her bin kişiden 6,9'u ile dünyadaki en yüksek ikinci yayılma oranına sahipti ve zorla çalıştırmanın en yaygın olduğu ikinci, zorla evlendirmenin ise en yaygın olduğu üçüncü bölge konumundaydı.
Türkiye, Tacikistan ve Rusya gibi ülkelerin bu bölgede modern kölelik açısından öne çıktığı görülüyor. Özellikle Rusya, Türkiye ve Ukrayna, bölgedeki modern kölelik durumunda en yüksek insan sayısına sahip ülkeler arasında bulunuyor.
Rapor, Avrupa ve Orta Asya'da yaklaşık 4.1 milyon kişinin modern kölelik veya zorla çalıştırma gibi koşullarda olduğunu belirtiyor. Bu bölgedeki coğrafi, etnik, kültürel ve dini çeşitlilik, modern köleliğin farklı şekillerde görülmesine yol açıyor.
Rapor hem çalışma saatleri hem de küresel krizler gibi faktörleri dikkate alarak Türkiye'nin Avrupa'daki 'modern köle gibi çalışan ülkeler' arasında birinci sırada yer aldığını gösteriyor.