Birçok bilimsel çalışma, müzik türleri ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Örneğin, "Psikopati" kişilik bozukluğuna sahip bireylerin, Blackstreet'in "No Diggity" gibi şarkılardan hoşlanma eğiliminde olduğu öne sürülmektedir.

Popüler şarkıları dinleyenlerin, genellikle "makul" insanlar olduğu ortaya konulmuştur. Buna karşın, şiddet içerikli sözler içeren heavy metal müzik dinleyenlerin şiddete meyilli olmadıkları, aksine bu müzikte neşe buldukları ortaya çıkmıştır.

2020 yılında yapılan bir araştırma, insanların genellikle kendilerine benzeyen kişilerin müziklerini tercih ettiğini göstermiştir. David Bowie hayranları, onun hafif tuhaf ve nevrotik yanına ilgi duyarken, Radiohead dinleyicilerinin grubun deneysel doğasına yakın hissettiği belirlendi.

Söz konusu çalışma, 80 bin müziksever ve 50 ünlü müzisyeni kapsadı. Araştırmacılar, Marvin Gaye hayranlarının makul, Ozzy Osbourne hayranlarının ise daha "rahatsız edici" ve "uyumsuz" olduğunu belirtmiştir. Columbia Business School'dan Dr. Sandra Matz, bu bulguların müzik endüstrisi için yeni hedefleme stratejileri oluşturabileceğini açıklamıştır

Modern müziğin vazgeçilmezi olan güçlü basların kişilik üzerindeki etkisi de oldukça dikkat çekici. 1997'de yapılan bir araştırma, erkeklerin kadınlara göre daha fazla bas ağırlıklı müzikten hoşlandığını ortaya koymuştur. Yeni çalışmalar ise dışadönük ve psikotik kişiliklerin de bu tür müzikleri tercih ettiğini ortaya çıkarmıştır.

Filmlerdekinin aksine; gerçek hayattaki psikopatların klasik müzikten ziyade retro rap müzikten hoşlandıkları tespit edilmiştir. 2017 yılında yapılan bir araştırma, Blackstreet'in "No Diggity" ve Eminem'in "Lose Yourself" parçalarının psikopati eğilimleri olan kişiler tarafından beğenildiğini göstermiştir. Buna karşın, en düşük seviyede psikopat olanların Sia'nın "Titanium" ve The Knack'in "My Sharona" şarkılarını tercih ettikleri belirlenmiştir.

2015 yılında Dr. David Greenberg tarafından yapılan bir çalışma, empatik insanların R&B, soul ve soft rock gibi yumuşak türleri tercih ettiğini, sistematik düşünenlerin ise punk, heavy metal ve hard rock gibi yoğun müzikleri tercih ettiğini belirlemiştir.

Şiddet içerikli müzik dinlemek, kişilerin şiddete meyilli olduğu anlamına gelmez. Örneğin, extreme heavy metal gibi müzikler dinlemek, savaş oyunu oynamak gibi bir hobi olarak değerlendirilebilir. Bir çalışmada, katılımcılara şiddet içeren sözlere sahip bir şarkı dinletildikten sonra şiddete karşı duyarsızlaşıp duyarsızlaşmadıkları test edilmiştir. Araştırma,da müziğin dinleyicileri duyarsızlaştırdığına dair hiçbir kanıt bulunamamıştır.