“Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü”ne layık görülen Görür, Antalya’nın bulunduğu fay hatlarının 7 ve üzeri büyüklükte depremler üretebileceğini belirterek önlemler alınması gerektiğini vurguladı.
Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Eğitim İş Sendikası’nın iş birliğiyle düzenlenen 24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında, 16. “Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü” Prof. Dr. Naci Görür’e takdim edildi.
Görür, ödül töreninde Atatürk’ün bilim ve eğitim anlayışının önemini vurgulayarak şunları söyledi:
"Gerçekten Atatürk gibi birisinin var oluşunun, Türk yurdunda yetişmiş olması bizim için umut vesilesi oldu. Atatürk'ün büyüklüğünü anlatmaya gerek yok. Atatürk'ün bizim için 2 tane gerçekleştirdiği çok önemli unsur var. Birincisi muasır medeniyetler seviyesine çıkmak. İkincisi de sizin rehberiniz bilimdir, fendir diyor. Bugün yaşıyoruz. Bilim ve teknolojini dışında bir dünya var mı? Atatürk kendi milletine, yıllar önce bütün medeniyetlerin ihtiyacı olanı göstermiş"
Antalya’nın Deprem Riskine Dikkat Çekti
Prof. Dr. Görür, konuşmasında Antalya’nın üzerinde bulunduğu dört önemli fay hattına değindi:
Akşehir Körfezi Fay Hattı
Eğirdir Fay Sistemi
Fethiye-Burdur Fay Hattı
Kıbrıs-Helen Fay Sistemi
Bu fayların tamamının 7 ve üzeri büyüklükte depremler üretme potansiyeline sahip olduğunu belirten Görür, şu cümleleri aktardı:
"Bu sistemlerin hepsi 7 ve üzeri deprem üretebilir. Ne zaman üretir, bilmiyoruz. Deprem dirençli kentlere bakalım. Bu işi Amerika yapıyor, İtalya yapıyor, Brezilya ve Çin yapıyor.
Dünyadaki bütün çağdaş ülkeler, deprem dirençli yerleşim alanları yapıyor. Bizde 6'lı, 7'li bir deprem 10 binleri öldürürken, orada 1 ya da 2 kişi tesadüfen ölüyor. 50 binleri öldüren deprem orada kimseye zarar vermiyor. Bizim neyimiz eksik. Bilim adamımız var, insanlarımız var. Sevecen insanlarımız var. Allah'tan korkan insanlarımız var"
Antalya için bir yol haritası çizen Görür, öncelikli olarak mikro bölgeleme çalışmalarının yapılması gerektiğini söyledi.
Bu çalışmalarla birlikte kentleşmenin bilimsel verilere dayandırılmasının önemine dikkat çekti:
"Antalya'da önce bir mikro bölgeleme çalışması yaparsın. Deprem Antalya'yı etkilemeden bunun hepsini bilirsin.
Antalya'nın mekan gelişimini verilere bağlarsın. Belediyelerin buna göre hareket etmesi gerekiyor. Yerin altındaki yapıyı bilmeden sen yer üstünü planlayamazsın. Dünyanın en güzel kentine sahipsiniz, Antalya'yı bozmayın. Antalya'yı betonlaştırmayın"