Türkiye genelinde emeklilik oranı tarihi zirvelere ulaşarak çalışan sayısı ile emekliler arasındaki dengeyi olumsuz etkiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, 2023 sonunda Türkiye'de 1 emekliye karşılık 1,58 çalışan bulunurken, Haziran ayında bu oran 1,55'e geriledi. 2022 yılında ise 1 emekliye karşılık 2,1 çalışan sayısı ile daha sağlıklı bir denge söz konusuydu.
DEVAM ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ >>>>>
EYT Düzenlemesi Etkili Oldu
Emeklilik oranındaki artışta en önemli etken, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi oldu. EYT’nin yürürlüğe girmesi ile birlikte çalışan-emekli oranı 0,5 puan etkilendi. 2023 ve 2024 yıllarında EYT düzenlemesiyle emekli sayısında hızla bir artış yaşandı. Ayrıca, enflasyon nedeniyle emekli olacaklara daha yüksek aylık bağlanacak olması, emekli sayısındaki artışın bir diğer nedeni olarak gösteriliyor.
Emeklilerin Çalışanlara Oranı Dikkat Çekiyor
2024 Haziran ayı itibarıyla Türkiye'de 6 ilde emekli sayısı, çalışan sayısından fazla. Bu iller arasında Balıkesir, Çorum, Giresun, Sinop, Zonguldak ve Bartın yer alıyor. Diğer yandan, İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Gaziantep, Adana, Sakarya ve Bursa gibi sanayi yoğun ve yüksek nüfuslu 58 ilde de emekli-çalışan oranında 0,01 ile 0,28 puan arasında bozulmalar gözlemleniyor.
Turizm ve Deprem Bölgesi İlleri Farklılık Gösteriyor
Turizm illerinde ve deprem bölgesi olan illerde ise çalışan sayısında artış gözlemleniyor. Bu durum, emeklilik oranının yükselmesiyle birlikte Türkiye genelinde çalışan sayısının azalmasını dengeliyor. Emeklilik oranındaki bu artış, Türkiye’nin gelecekteki sosyal güvenlik dengesi açısından önemli bir sorun oluşturuyor.