Bursa'da yapılan çalışmalar sonucunda, daha önce haritalarda yer almayan Kayapa-Yenişehir Fayı keşfedildi. Uzmanlar, bu fay hattının 7.3 büyüklüğünde bir deprem üretebileceği konusunda uyarıda bulundu.
DEVAMI DİĞER SAYFADA--->>
Ankara Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesi, Bursa'da yeni bir fay hattının varlığını belirlemek için bir araya geldi. Kayapa'dan Yenişehir'e kadar olan bölgede 25 noktada sismik ölçümler yapıldı. Bu ölçümler sonucunda, daha önce bilinmeyen ve 7,3 büyüklüğünde deprem riski taşıyan 95 kilometrelik aktif bir fay hattı tespit edildi.
AFAD tarafından desteklenen çalışma, "Jeolojik ve Jeofizik Metotlarla Yeni Keşfedilen 1855 Bursa Depremlerinin Olası Kaynağı: Kuzey Anadolu Fay Zonu Güney Koluna Ait Çek-Ayır Havzalarını Biçen Kayapa-Yenişehir Fayı" adını taşıyor. Bu çalışma kapsamında, fay hattının yeraltı haritası çıkarıldı ve geçtiği noktalar belirlendi.
Kayapa-Yenişehir Fayı (KYF), batı kesiminde 40 kilometre uzunluğunda bir koldan Bursa Ovası'na uzanırken, doğu kesiminde ise Yenişehir'e doğru devam eden 55 kilometrelik bir kola sahip. Fay, şehir merkezi boyunca Timsah Arena ile Şehir Hastanesi arasından geçerek uzanıyor ve Gürsu kuzeyinden geçerek Bursa-Ankara yolunda görünür hale geliyor.
Fay hattının geçmişte ürettiği depremler ve bölgedeki gerilim analiz edilerek olası bir depremin büyüklüğü hesaplandı. Tarihsel kayıtlara göre, Bursa'da son üç büyük deprem 1850 ve 1855 yıllarında meydana geldi. Proje, 1855'teki depremlerin KYF'nin batı bölümünden kaynaklandığını değerlendiriyor. KYF'nin doğu bölümünde ise yaklaşık 624 yıldır bir kırılma olmaazken, deprem riski arttı.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, yeni keşfedilen fay hattının önceki aktif fay hattı haritalarında yer almadığını belirtti. Ayrıca, alüvyon zeminin depremin etkisini arttırdığını ve binaların fay hattı üzerine yapılmaması gerektiğini vurguladı. Ancak, Bursa'da bu konuda yapılmış mikrobölgeleme çalışmalarının olmadığını da ekledi.