Milli Eğitim Bakanlığı ( MEB), Öğretmen Meslek Kanunu Taslağı çerçevesinde önemli bir adım atarak Milli Eğitim Akademisi'nin kurulacağını duyurdu. Bu adımın öğretmen olmak isteyenler için şartların yeniden güncellendiği anlamına geldiği vurgulandı.
DEVAM ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ>>>>
KONTENJAN SAYISI NASIL BELİRLENECEK?
Milli Eğitim Bakanlığı'nın liderliğinde, 20 il merkezinde Milli Eğitim Akademileri hayata geçirilecek. Her bir akademi için kontenjanlar, bakanlık tarafından belirlenecek ve öğrenci alımları, branş bazında belirlenen bu kontenjanlara göre gerçekleştirilecek.
EĞİTİM SÜRELERİ BELİRLENDİ!
Milli Eğitim Akademisi'nde öğretmen adaylarının eğitim süreleri artık netleşti. Buna göre, tüm öğretmen adayları en az bir yıl boyunca akademide eğitim alacaklar. Eğitim Fakültesi mezunları için bu süre üç dönem, diğer fakülte mezunları için ise dört dönem olacak. Her dönem ise 10 hafta sürecek.
TEORİK DERSLERDEN SINAV SÜRECİ
Milli Eğitim Akademisi'nde öğrencilerin performansı belirli bir değerlendirme sistemine tabi tutulacak. Öğretmen adayları teorik derslerde sınavlara girecekler. Pratik derslerde ise, okullarda görev yapan danışman öğretmenler, öğrencilerin performansını değerlendirip not verecekler ve bu notlar, öğrencinin başarısını yansıtacak şekilde dikkate alınacak. Son olarak, teorik ve pratik derslerden alınan notların ortalaması alınarak, öğrencinin başarısını belirleyecek geçme notu belirlenecek.
ATAMA SÜRECİ VE ÖDEMELER
Milli Eğitim Akademisi'ni başarıyla tamamlayan öğretmen adaylarının atamaları, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek. Başarısız olan adaylar atanamayacaklar. Akademide eğitim görecek olan öğretmen adaylarına her ay 23 bin TL ödeme yapılacak.
Başarısız olan adaylar, sonraki yıl yeniden KPSS puanlarına göre akademiye kabul edilebilecekler.
Ataması yapılan öğretmenler, sözleşmeli öğretmen olarak göreve başlayacaklar. 3 yıl boyunca çalışan bu sözleşmeli öğretmenler, sonrasında kadroya geçecekler.
Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağında 34. maddesi ise ciddi eleştiriler aldı. Taslağın bu maddesinin, öğretmenlerin mesleki yeterliliklerinin bakanlık veya eğitim müfettişleri tarafından yetersiz bulunması durumunda, önce akademik eğitim almalarını, tekrarı halinde ise öğretmenlikten alınarak Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı memur yapılmalarını öngördüğünü belirtti. Bu durumun ise öğretmenlere idareciler tarafından mobbing uygulamasının önünü açacağı düşünülüyor.