Samsun Büyükşehir Belediyesi çatısı altında 3 yıl önce faaliyete geçen Kenevir ve İpek El Dokuma Atölyesi, özel eğitim alan çalışanlar tarafından çeşitli kenevir ürünleri üretiyor. Bu özenli el dokuma atölyesinde, mutfak takımları, salon takımları, masa örtüleri, peşkirler, peştamallar, şallar, çantalar, otantik perdeler, çarşaf takımları ve erkek-kadın kıyafetleri gibi farklı ürünler üretiliyor. Maharetli kadınlar tarafından üretilen bu ürünler, genç bir ekip tarafından sosyal medya ve mağazalarda satışa sunuluyor.

Atölyenin sorumlusu Şermin Erdem, 22 tezgahtan oluşan atölyede el dokuma tezgahları kullanılarak üretim gerçekleştirdiklerini belirtti. Kadınların ve genç kızların yoğun ilgi gösterdiği atölyede, geleneksel Osmanlı dokuma sanatını gelecek nesillere aktarma amacı güdüldüğünü dile getirdi. Doğal ve kimyasal kullanılmayan kumaşları üretmeyi hedeflediklerini vurgulayan Erdem, çeşitli ürünlerin yanı sıra kumaşla olabilecek her şeyi üretmeye çalıştıklarını ifade etti.

Atölyede çalışan Ayşenur Ertürk, 3 aylık bir eğitim sonrasında atölyeye alındıklarını ve memnuniyetle çalıştıklarını aktardı. Kumaş üretiminde yüzde yüz doğal kumaşlar kullandıklarını belirten Ertürk, özel dokuma ürünlerinin büyük ilgi gördüğünü dile getirdi.

23 yaşındaki Ayşe Tok da geleneksel el sanatlarını öğrenmek için 3 aylık bir eğitim aldıklarını ve sonrasında atölyede istihdam edildiklerini paylaştı. Atölyede neşeli bir şekilde çalıştıklarını belirten Tok, hocalarının büyük destek sağladığını ve cesaretlendirdiğini ifade etti.

Zeynep Keleş, atölyenin genç çalışanları olarak geleneksel sanatı öğrenmenin başlangıçta zor olduğunu ancak zamanla alıştıklarını söyledi. Hocalarının desteklerinin büyük rol oynadığını belirten Keleş, atölyenin genç nesillere el sanatlarını ve dokuma motiflerini aktarma amacı taşıdığını vurguladı.