Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait “Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması” sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Araştırmaya göre, Türkiye’de çocuklar arasında internet kullanımı yüzde 91,3 gibi yüksek bir orana ulaştı.
Özellikle 11-15 yaş grubundaki çocuklar arasında dijital bağımlılığın arttığı gözlemlendi. Bu yaş grubunda cep telefonu kullanan çocukların yüzde 42,8’i, telefonlarını en az yarım saatte bir kontrol ettiklerini ifade etti. Daha küçük yaş grubundaki çocuklarda ise bu oran yüzde 32,6 olarak belirlendi.
TÜİK’in araştırması, çocukların ekran başında geçirdiği sürenin artmasının sosyal aktivitelerini olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor. Araştırmaya katılan çocukların yüzde 34,4’ü, daha fazla ekran süresi nedeniyle kitap okumaya daha az vakit ayırdıklarını ifade etti. Benzer şekilde, yüzde 33,3’ü dijital dünyada geçirdikleri sürenin ders çalışmaya ayırdıkları zamanı azalttığını belirtti.
TÜİK’in verileri, dijital bağımlılığın çocukların aileleriyle geçirdiği zamanı da azalttığını gösteriyor. Çocukların yüzde 25,5’i, ekran başında geçirdikleri sürenin artması nedeniyle aileleriyle daha az zaman geçirdiklerini ifade ediyor. Bu, dijitalleşmenin sadece bireysel değil, aile içi iletişimi de etkileyen bir unsur haline geldiğini ortaya koyuyor.
TÜİK’in araştırmasında, çocukların en çok hangi sosyal medya platformlarını kullandığına da yer verildi. Araştırma sonuçlarına göre çocuklar arasında en popüler platform YouTube oldu. Çocukların yüzde 96,3’ü YouTube’u düzenli olarak kullanıyor. YouTube’u yüzde 41,5 ile Instagram ve yüzde 26,2 ile TikTok izliyor.