Türk bilim insanları, dünya çapında bir ilke imza atarak geliştirdikleri elektronik burun sayesinde, kalp hastalıklarının nefes analiziyle teşhis edilebileceğini duyurdu.
DEVAMI DİĞER SAYFADA--->>
Hitit Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Bilgehan Tozlu'nun liderliğinde bir araştırma ekibi, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Önder Aydemir ve Dr. Öğr. Üyesi Cemaleddin Şimşek'in de katkılarıyla gerçekleştirilen çalışmada, elektronik burun kullanılarak kalp hastalıklarının nefes analizi ile teşhis edilebileceği ortaya konuldu.
Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde yapılan araştırmada, hastalık teşhisinde elektronik burunun etkinliği test edildi. Kliniğe başvuran hastalar ile sağlıklı bireylerin nefes örnekleri alındı ve bu örnekler elektronik burun aracılığıyla bilgisayara aktarıldı.
Toplamda 81 katılımcıdan 362 nefes örneği alınarak sisteme işlendi. Çalışmanın sonuçlarına göre, kalp krizi geçirmiş hastalar ile sağlıklı bireylerin nefesleri %97,19 oranında doğrulukla ayrıştırılabildi. Aynı şekilde, kalp damarlarında tıkanıklık olan hastalar ile herhangi bir kalp rahatsızlığı bulunmayan bireylerin nefesleri %81,48 oranında doğrulukla teşhis edilebildi.
Bu başarılı çalışmanın sonucunda, 2019 yılında patent başvurusu yapılan cihazın 2022'de patenti alındı. Ayrıca, çalışma uluslararası bir dergide makale olarak yayınlandı. Elektronik burunun sağlık alanında kullanımına olanak tanıyan bu cihaz, ilk defa Hitit Üniversitesi tarafından düzenlenen Bilim ve Teknoloji Fuarı'nda sergilendi.
Dr. Bilgehan Tozlu, elektronik burunların kanser gibi hastalıkların teşhisinde kullanıldığını belirtirken, çalışmalarının kalp hastalıklarının teşhisinde de etkili olduğunu vurguladı. Hitit Üniversitesi bünyesinde bu alanda yapılan çalışmaların tıbbi cihaz üretimine yol açtığını ve projelerinin devam ettiğini ifade etti.