Son dönemde mevduat hesaplarına artan ilgi, yatırımcıların kazançlarını artırıyor.
OKUMAYA DEVAM EDİN>>>
Mevduat faiz oranları, en cazip yatırım araçlarından biri haline gelme yolunda hızla ilerliyor. Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50 seviyesinde tutması, mevduat faizlerinin de yıllık yüzde 50'nin üzerinde seyretmesine neden oluyor.
Türkiye'nin gündeminde yer alan enflasyon sorunu, yavaşlama eğilimine girmiş durumda. Baz etkisi nedeniyle enflasyon artış hızı yavaşladı, ancak tam bir istikrar sağlanmış değil. Buna rağmen enflasyonun düşeceğine dair beklentiler giderek güçleniyor. Ekonomi yönetimi, enflasyonu kontrol altına almak için çeşitli adımlar atarken, Merkez Bankası da liralaşma stratejisi doğrultusunda sıkı para politikasını sürdürüyor.
Hürriyet'ten Burak Taşçı'nın haberine göre, Merkez Bankası politika faizini yeniden yüzde 50 olarak belirledi ve Türk Lirası'nı desteklemek amacıyla adımlarını attı. Bankalar tarafından açılan mevduat hesaplarına uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranları da duyuruldu.
Buna göre, 1 aya kadar vadeli mevduatlarda faiz oranı yüzde 53.89, 3 aya kadar vadelerde yüzde 58.47, 6 aya kadar vadelerde yüzde 51.45, 1 yıla kadar vadelerde yüzde 54.18, 1 yıl ve daha uzun vadelerde ise yüzde 41.88 olarak belirlendi.
100 bin lirasını mevduat hesabında değerlendiren bir kişi, stopaj kesintisi sonrası 32 gün sonunda yıllık yüzde 53.89 faiz oranından 4154 lira faiz getirisi elde ediyor. Aynı şartlarda 500 bin lirasını mevduat hesabında değerlendiren bir mudi, ay sonunda 20 bin 770 lira, 1 milyon lirasını bağlayan mudi ise 41 bin 540 lira net faiz getirisi kazanıyor.
Mevduat faizinin bir yıl boyunca yüzde 53.89 seviyesinde kaldığını varsayarsak ve aylık faiz getirisi tekrar mevduata eklenirse, yıl sonunda bileşik faiz oranı yüzde 69.41'e çıkıyor. Bu durumda, 1 milyon lira brüt 694 bin 97 lira faiz getirisi sağlıyor. Stopaj kesintisi sonrası net faiz getirisi 642 bin 39 lira oluyor. Son açıklanan enflasyon oranı yüzde 61.78 olduğu için, bu faiz oranlarıyla paranın enflasyona karşı değer kaybetmesi engellenmiş oluyor.
Merkez Bankası'nın verilerine göre, Mayıs ayında yüzde 80 faiz oranıyla parasını değerlendiren yatırımcılar bulunurken, Haziran ayında üç aylık vadede yüzde 65 faiz verildiği görüldü.
Bankalar, Kur Korumalı Mevduat'tan TL mevduata geçişi cazip hale getirmek için zaman zaman tek seferlik yüksek faiz oranları uyguluyordu. Ancak Haziran ayından bu yana Merkez Bankası, bankaların fiilen uyguladığı azami faiz oranlarını açıklamıyor.
Mevduat hesaplarından elde edilen faiz gelirlerine uygulanan stopaj oranlarında da değişiklik yapıldı. Buna göre, 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj yüzde 5'ten yüzde 7,5'a yükseltilirken, 1 yıla kadar vadeli hesaplarda yüzde 3'ten yüzde 5'e çıkarıldı. Bir yıldan uzun vadeli hesaplarda ise yüzde 2,5 olan stopaj oranı aynı kaldı. Bu değişiklik, her ay faiz gelirinden bir miktar daha stopaj vergisi kesilmesi anlamına geliyor.