Fransa’da Başbakan Michel Barnier’in güven oylamasını kaybetmesinin ardından hükümet düştü.

Oylamada 331 milletvekili, Barnier hükümetinin görevine son verilmesi yönünde oy kullandı ve hükümetin düşmesi için gereken 288 oy eşiği aşıldı.

ÜÇ AYLIK GÖREV SÜRESİ SON BULDU

Yaklaşık üç aydır ülkeyi yöneten ve 5 Eylül’de Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron tarafından göreve getirilen Barnier hükümeti, sınır güvenliği ve göçle mücadele konularındaki politikaları nedeniyle aşırı sağla işbirliği yapmakla suçlanıyordu. Özellikle sol ve çevreci partilerin oluşturduğu Yeni Halk Cephesi (NFP) ittifakı, hükümetin RN (Ulusal Birlik) ile yakınlaştığını savunarak gensoru önergesi vermişti.

AŞIRI SAĞDAN KRİTİK DESTEK

Hükümetin düşmesinde, aşırı sağcı RN partisinin NFP tarafından sunulan gensoru önergesine destek vermesi belirleyici oldu. Azınlık hükümeti konumundaki Barnier yönetimi, yasama faaliyetlerini sürdürebilmek için RN vekillerinin desteğine ihtiyaç duyuyordu. Ancak RN'nin işbirliğini sonlandırması, hükümetin sonunu getirdi.

TARİHİ BİR OLAY

Fransa’da anayasanın 50’nci maddesine göre güvensizlik oylaması sonrası başbakanın istifası otomatik olarak gerçekleşiyor. Bu gelişme, 1962’de Georges Pompidou hükümetinin düşmesinden bu yana bir ilk olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: Diken