Müsavat Dervişoğlu’nun cenazede Bahçeli’nin elini sıkmaması gündeme oturdu Müsavat Dervişoğlu’nun cenazede Bahçeli’nin elini sıkmaması gündeme oturdu

Bakanlık tarafından yayımlanan son listede, birçok gıda ürünü üzerinde yapılan taklit ve tağşiş (karıştırma) işlemleri gündeme geldi. Son güncellenen listeye göre, taklit ve tağşiş yapılan ürün sayısı 733'e, sağlığı tehlikeye düşüren ürün sayısı ise 126'ya yükseldi. 

Bakanlık, yapılan denetimlerde sahte ürünlerin yanı sıra, bazı gıda maddelerinde sağlık açısından son derece riskli maddelerin tespit edildiğini belirtti. Sağlığı tehlikeye düşüren gıda ürünlerinde, özellikle aromalı şekerlemeler, gazlı içecekler ve bitkisel kapsüllerde ilaç etken maddelerinin bulunduğu tespit edildi. Bu maddelerin, insanların sağlığı üzerinde ciddi tehditler oluşturabileceği ve bu tür ürünlerin tüketiminin engellenmesi gerektiği ifade edildi.

Gıda-1

Yeni Listede Bulunan Tehlikeli Ürünler

Gıda güvenliğini ihlal eden ve halk sağlığını riske atan ürünlerin arasında, her geçen gün artan sayıda taklit ve tağşiş yapılmış gıda maddesi yer almakta. Bakanlık, son denetimlerde öne çıkan bazı ürünleri ve markaları şu şekilde sıraladı:

Aromalı Şekerlemeler ve Gazlı İçecekler:

İçeriklerinde sağlığa zararlı kimyasal maddeler ve ilaç etken maddeleri tespit edildi. Özellikle çocuklar için büyük risk taşıyan bu ürünlerin, insan sağlığına verdiği zararlar göz önünde bulundurularak, piyasadan toplatılması gerektiği vurgulandı.

Gıda 2

Pek çok bitkisel ürünün içinde, izinsiz ilaç etken maddeleri bulundu. Bu tür ürünlerin, özellikle sağlık amacıyla tüketenler için büyük risk oluşturabileceği açıklandı.

Börek, Tereyağı, Yoğurt, Zeytinyağı: Üzerinde taklit yapılan bu ürünlerde, kullanılan katkı maddelerinin ve içeriklerin gerçek ürünle uyumsuz olduğu tespit edildi. Özellikle tereyağı ve zeytinyağının yerine, sağlık için zararlı bitkisel yağlar kullanıldığı bildirildi.

Döner, Köfte, Kaymak: Et ürünlerinde yapılan hileler, halk sağlığını doğrudan tehdit ediyor. Özellikle etin kalitesiz ve sağlıksız olabilecek maddelerle takviye edilmesi, gıda zehirlenmelerine yol açabileceği için büyük bir tehdit oluşturuyor.

Gıda 4

Bakanlık, bu ürünlerin tespiti sonrası ilgili firmalarla iletişime geçerek, söz konusu ürünlerin piyasadan çekilmesini sağladı. Ayrıca, bu ürünleri üreten firmalar hakkında yasal işlem başlatıldığı belirtildi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, son dönemde gıda güvenliği konusunda ciddi adımlar atıyor. Bakanlık, 7 Kasım 2024’te, 13 markanın taklit ve tağşiş yapıldığını, 12 markanın ise sağlığı tehlikeye düşüren ürünler ürettiğini duyurdu. Bu tür ürünlerin üreticileriyle ilgili olarak soruşturmaların başlatıldığını belirten bakanlık, her yıl düzenli olarak denetimlerin yapıldığını ve yasaları ihlal eden firmalara karşı daha sert önlemler alınacağını ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi