ANTİOKSİDAN NEDİR?
Antioksidanlar, hücrelerin oksidatif stresten korunmasına yardımcı olan bileşenlerdir. Oksidatif stres, vücutta serbest radikallerin aşırı üretimi veya antioksidan savunma sistemlerinin yetersiz olması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Serbest radikaller, hücre hasarına neden olabilen reaktif moleküllerdir.
Antioksidanlar, serbest radikallerle reaksiyona girerek onların zararlı etkilerini nötralize eder ve hücrelere verilen zararı azaltabilir. Bu, oksidatif stresin yol açtığı hücresel hasarı önleyebilir veya en aza indirebilir. Antioksidanlar genellikle vitaminler (C ve E vitaminleri), mineraller (selenyum ve çinko gibi), flavonoidler, karotenoidler ve diğer birçok bitkisel bileşen içinde bulunur.
ANDİOKSİDAN NE İŞE YARAR?
Reaktif oksijen radikalleri, hücrelerde moleküler yapıdaki maddelerin oksijen atomlarını kararsız hale getirerek ciddi kimyasal hasara neden olabilir. Bu radikallerin vücut içinde artmasına sebep olabilecek durumlar şunlardır:
Kan Dolaşımı Yetersizliği: Dokularda gelişen iskemi hastalığı.
Yapay Tatlandırıcı ve İşlenmiş Gıdalar: Bazı yapay tatlandırıcılar ve işlenmiş gıdaların tüketimi.
Sigara ve Alkol Tüketimi: Sigara içmek ve aşırı alkol tüketimi.
Radyasyon veya Ultraviyole Işınlara Maruz Kalma: Özellikle güneş ışığına maruz kalma.
Hava veya Çevre Kirliliğine Maruz Kalma: Kirli hava koşulları ve çevresel kirlilik.
Yoğun Fiziksel Aktivite: Aşırı fiziksel aktivite.
İltihaplanmalar ve Enfeksiyon Hastalıkları: Vücutta gelişen iltihaplanmalar, enfeksiyon hastalıkları ve kanser gibi sağlık sorunları.
Antioksidanlar, bu reaktif oksijen radikallerinin neden olduğu hücresel düzeydeki hasarı onararak veya önleyerek bazı hastalıkların önüne geçebilir veya ortaya çıkan sağlık sorunlarının daha hafif seyretmesini sağlayabilir. Antioksidanlar arasında A, C, E vitaminleri, selenyum, glutatyon, alfa lipoik asit ve bakır gibi vitamin, mineral ve peptitler bulunur.
Antioksidanlar, vücutta iyon halinde bulunan bazı maddelerin iyon yükünü değiştirerek hücreler tarafından farklı şekilde kullanılmasını ve emilmesini sağlayabilir. Örneğin, demirin vücut tarafından daha kolay emilmesine yardımcı olarak bu mineralin faydalı olmasını sağlar.
ANDİOKSİDANLARIN BULUNDUĞU BESİNLER
Böğürtlen, çilek, ahududu gibi meyveler
Kahve
Sarımsak
Bitter çikolata (%85 ve üstü)
Yeşil çay
Portakal ve greyfurt
Havuç, soğan ve yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana)