Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Türkiye ekonomisi ve Borsa İstanbul'un son durumunu değerlendirdi. Moody's'un 17 Türk bankasının kredi notu görünümlerini "pozitif"e çevirmesini olumlu bulan Demirtaş, ekonomik düzelmenin devam etmesi için çeşitli önerilerde bulundu.
Yabancı Kurumların Türkiye Değerlendirmesi Gündemde
Demirtaş, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'un Türk bankalarının kredi notu görünümlerini pozitife çevirmesini değerlendirerek, "Ülke notunun bir kademe daha yükselmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi. Bu durumu olumlu bir adım olarak değerlendiren Demirtaş, ülke notunun yükselmesiyle birlikte Borsa İstanbul'un da düzelmesini beklediğini ifade etti.
Borsa İstanbul'un Ucuzluğu ve CDS Dışı Risk Priminin Önemini Açıkladı
Ekonomist, Borsa İstanbul'un ucuzluğuna dikkat çekerek, "Borsa da çok ucuz kaldı. Bunun düzelmesi için CDS dışı risk priminin düşmeye başlaması gerekiyor." şeklinde konuştu. Demirtaş, bu durumun düzelmesi halinde Borsa İstanbul'un yükselişe geçebileceğini belirtti.
Moody's Artırımı ve Türk Şirketlerinin Dolar Bazında Değerlenmesine Vurgu Yaptı
Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Moody's'un şirket not artırımlarını olumlu bulduğunu ifade ederek, "Bu artırımları doğru buluyorum. Borsaya pozitif yansımasını umuyorum." dedi. Ancak, uzun vadede Türk şirketlerinin dolar bazında değerlenmesi için çeşitli faktörlerin düzelmesi gerektiğine vurgu yaptı.
Merkez Bankası ve Geçmişteki Faiz İndirimleri Hakkında Konuştu
Geçmişteki faiz indirimlerinin etkilerini değerlendiren Demirtaş, Merkez Bankası'nın doğru politikalara devam etmesi gerektiğini belirtti. "Merkez Bankası şu ana kadar üstüne düşeni yaptı. 6 ay daha disiplini koruması lazım. En önemlisi magazine konu olmaması lazım" şeklinde konuştu.
Yatırım ve Riskler Hakkında Bilgi Verdi
Yatırımcılara yönelik önerilerde bulunan Demirtaş, faizlerin yükselmesi durumunda indirgeme oranlarının yükseldiğini ve çeşitli alternatif yatırım araçlarının ortaya çıktığını ifade etti. Ayrıca, yatırımların uzun vadeli düşünülmesi gerektiğini vurgulayarak, "Eğer bir yatırımı uzun vadeli düşünemiyorsanız, kısa vadede ben herkesin bilmediği neyi biliyorum da bu işe giriyorum diye kendinize sormayı ihmal etmeyin" dedi.
Uzun Vadeli Planlamalar ve Türkiye'nin Geleceği Hakkında Değerlendirmelerde Bulundu
Uzun vadeli planlamaların önemine değinen Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Türkiye'nin risk priminin düşmesi, jeopolitik risklerin azalması, yapısal reformlara başlanması ve Merkez Bankası'nın disiplinini koruması gerektiğini söyledi. "Türkiye’nin risk priminin düşmesini, Türk şirketlerinin hak ettiği değeri bulmasını can-ı gönülden diliyorum" şeklinde konuştu.