Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli projelere imza atan HAVELSAN, robotik otonom sistemler alanındaki çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 2019 yılında bu alana giriş yapan şirket, insansız hava aracı (İHA) BAHA’nın ardından BULUT adını verdiği yeni keşif ve gözetleme İHA’sını güvenlik güçlerinin kullanımına sundu.
BULUT, ZORLU ŞARTLARDA GÖREV YAPABİLECEK
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) liderliğinde yürütülen proje kapsamında geliştirilen BULUT, HAVELSAN Robotik Otonom Sistemler Merkezi’nde gerçekleştirilen testleri başarıyla tamamladı. Kullanıcılar ve SSB temsilcilerinden oluşan Kabul Heyeti tarafından onaylanan BULUT, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü envanterine dahil edildi.
İçten yanmalı motoru sayesinde 6 saat kesintisiz uçuş yapabilen BULUT, GNSS bağımsız olarak keşif ve gözetleme görevlerini yerine getirebiliyor. Düşük yağmur ve kar yağışı şartlarında görev yapabilme yeteneğine sahip olan sistem, gelişmiş sensörleri ve yazılımı sayesinde sınır güvenliği, terörle mücadele, narkotik tespiti, çevre gözetleme ve arama kurtarma operasyonları gibi birçok alanda etkin olarak kullanılabilecek.
GÜÇLÜ DONANIMI VE ÖZELLİKLERİYLE DİKKAT ÇEKİYOR
BULUT, 5 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesi ve 80 kilometre veri aktarım menziliyle dikkat çekiyor. Elektrikli motoruyla dikey iniş-kalkış yapabilen sistem, keşif ve gözetleme görevlerinde benzinli motor kullanarak uzun süreli operasyonlar gerçekleştirebiliyor.
Bunun yanı sıra;
- Hareketli nesne algılama ve kaçınma,
- Çarpışma önleme,
- Anti-jamming (elektronik karıştırmaya karşı koruma) gibi kritik operasyonel yeteneklere sahip.
BULUT’un handover özelliği sayesinde yer kontrol istasyonları arasında görev devri yapılabiliyor. Bu özellik, operasyon esnasında kesintisiz veri paylaşımı sağlayarak güvenlik güçlerinin etkinliğini artırıyor.
"BULUT, DİNAMİKLERİ DEĞİŞTİRECEK"
HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, BULUT’un sahada operasyonel üstünlük sağlayacak şekilde geliştirildiğini vurgulayarak, "Savunma Sanayii Başkanlığımızın ve güvenlik güçlerimizin ihtiyaçlarını hızlıca karşılayarak BULUT’u envantere kazandırdık. Emeği geçen tüm ekibi tebrik ediyorum" dedi.
HAVELSAN Simülasyon, Otonom ve Platform Yönetim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Muhittin Solmaz ise "BAHA’nın saha tecrübesiyle ortaya çıkardığımız BULUT, kendi alanında dinamikleri değiştiren bir oyuncu olacak" değerlendirmesinde bulundu.
HAVELSAN Ürün Geliştirme ve ELD Direktörü Veysel Ataoğlu da BULUT’un aktif olarak operasyon bölgelerinde kullanıldığını ve sahadan gelen geri bildirimlerle sürekli geliştirildiğini belirterek, "BARKAN ve BAHA’dan sonra BULUT da envantere giren güçlü sistemlerden biri oldu. Farklı versiyonları için çalışmalarımız sürüyor" ifadelerini kullandı.