Eti Alüminyum Seydişehir Fabrikası’nda kendilerine tahsis edilen alanda yoğun bir şekilde çalışan ekip, Temmuz ayında gerçekleştirilecek ateşleme testi için hazırlıklarını sürdürüyor.
Gazi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi ve Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nden toplam 30 öğrenci, Teknofest’e katılmak amacıyla "Hibrit Yakıtlı Roket Motoru" projesi üzerinde çalışıyor. Seydişehir’de destek bulan ekip, Eti Alüminyum’un sağladığı imkanlarla projelerini gerçeğe dönüştürmek için çaba harcıyor.
ETİ ALÜMİNYUM'DAN YERLİ ÜRETİME DESTEK
Eti Alüminyum Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Bayraktar, Türkiye’de üretilmeyen ürünlerin yerli üretimini teşvik etmek adına yeni yatırımlar yaptıklarını belirtti. Bayraktar, "Eti Alüminyum olarak yalnızca üretim süreçlerimizle değil, aynı zamanda ülkemizin teknoloji ve sanayi ekosistemine sağladığımız katkılarla da öne çıkıyoruz. Türkiye’nin kritik sektörlerde dışa bağımlılığını azaltmak için yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda savunma, havacılık ve uzay sanayiinde kullanılan alüminyum alaşımlarının üretimi için önemli adımlar atıyoruz" ifadelerini kullandı.
“ETİ ALÜMİNYUM'UN DESTEĞİ SAYESİNDE PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”
Projeyi başlatan ve yöneten Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencisi Hüseyin Eren Çaka, lise yıllarından itibaren bu tür projelere ilgi duyduğunu belirterek, "İki buçuk yıl önce takımımızı kurduk ve önce dikey inişli roketler üzerinde çalışmaya başladık. Daha sonra hibrit motor projesine yöneldik. Ancak projelerin en büyük zorluklarından biri sponsor desteği bulmaktır. Eti Alüminyum, bize maddi destek sağlamanın yanı sıra atölye ve konaklama gibi imkanlar sunarak projemizi gerçeğe dönüştürmemize büyük katkıda bulundu" dedi.
HEDEF: DİKEY İNİŞ-KALKIŞ YAPABİLEN HİBRİT ROKET
Projenin ilk aşamalarında bileşen testlerini tamamladıklarını belirten takım kaptanı Çaka, "Sensörler, basınçlı hatlar ve yakıt tankları gibi kritik parçaları test ediyoruz. Son aşamaya geldiğimizde ise Temmuz ayında ateşleme testini gerçekleştireceğiz. Uzun vadede hedefimiz, dikey iniş ve kalkış yapabilen bir hibrit roket geliştirmek. Bu proje, Türkiye’nin uzay görevlerinde kullanılabilecek önemli bir teknolojiye kapı aralayacak" şeklinde konuştu.
ELEKTRONİK BİLEŞENLERDE BÜYÜK HEYECAN
Projede yer alan Gazi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği öğrencisi Aybüke Buksur, her bileşenin sorunsuz çalışmasının kendileri için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu belirterek, "En ufak bir bağlantıyı tamamladığımızda ve doğru ölçümleri aldığımızda bile büyük heyecan duyuyoruz. Bu sürecin sonunda başarıya ulaştığımızda yaşayacağımız mutluluğu tahmin bile edemiyorum" dedi.