Etkinliğe; Vakıf19 Çorumlular Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Alper Bilan, Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nejat Bora Sayan, Çorum Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan, AK Parti Çorum Milletvekili Yusuf Ahlatcı, CHP Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız, AK Parti İstanbul Milletvekilleri Yahya Çelik ve Şengül Karslı, Aydın Milletvekili Seda Sarıbaş, emekli Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Recep Kömürcü, eski bakanlardan Şevket Bülent Yahnici, yüksek yargı ve diplomasiden seçkin kişiler, sanatçılar ve sanatseverler katıldı.

BAŞKENT’TE HİTİT ÇALGILARIYLA TARİH YOLCULUĞU

Müthiş bir ambiyans içerisinde verilen konserde Hitit kültürünü tanıtan ve o döneme ait sazların tınılarının duyulduğu ve birbirinden değerli sanatçıların performansları ile tarihte bir yolculuk yapan sanatseverler muhteşem bir konsere şahitlik ettiler.

Sanatçılar Tülay Örten Yıldız, Ferhat Erdem, Çağatay Akyol, Erdem Şimşek ve Cemal Özkızıltaş’tan oluşan Hitit Ensemble Grubu, Hitit çalgılarının eşlik ettiği geçmişten günümüze gelen ezgileriyle izleyicilerden bol bol alkış aldılar.

Sincan Belediyesi'nden mahallelerde dip köşe temizlik! Sincan Belediyesi'nden mahallelerde dip köşe temizlik!

Hitit Ensemble Grubu Dünya Hitit Günü Türk Japon Vakıf19 (1)

3 BİN 700 YILLIK HİTİT LİRİ

Konser esnasında dönemin çok önemli çalgılarından ‘Hitit Liri’ ile ilgili bilgi veren Arpist Çağatay Akyol, sahnede aynı familyadan iki enstrümanın yer aldığını, ancak iki enstrüman arasında neredeyse 3 bin 700 yıl fark olduğunu belirterek, “Evet Arp bir Anadolu enstrümanı. Tabi binlerce yıl Grekler, Urartular, Sümerler hep ‘Bizden… bizden…’ derken en sonunda Çorum’dan, Alacahöyük’ten, Hattuşa’dan çıkan bir enstrüman ‘Hitit Liri’. Zamanında aslında bu telleri hayvan bağırsaklarından yaparlarmış. Kuruturlarmış ki, o zaman hala o tekniği nasıl yapıyorlar? Çözmek mümkün değil. Çünkü aynı tekniği hala bütün dünya tel yapımında uyguluyor. Bunun bir de büyüğü var 2x2, iki kişinin çaldığı bir enstrüman. Bu iki enstrümanı da Anadolu Medeniyetleri Müzesindeki vazonun üzerinde görebilirsiniz. O zaman çocuk mezarlarının başında, festivallerde ve çok önemli ayinlere kullanılan bir enstrümanmış. Aslında topraktan yani, ‘Sihirli bir topraktan, sihirli bir enstrüman çıktı’ diyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Hitit Ensemble Grubu Dünya Hitit Günü Türk Japon Vakıf19 (4)Hitit Ensemble Grubu Dünya Hitit Günü Türk Japon Vakıf19 (2)Hitit Ensemble Grubu Dünya Hitit Günü Türk Japon Vakıf19 (3)

Muhabir: Necdet Gürsoy