İklim değişikliğinin tarım üzerindeki geniş kapsamlı etkilerine değinen Prof. Dr. Öztop, "2050 yılına kadar kahve üretim alanlarında değişiklik olması bekleniyor. İklim değişikliğinin bir sonucu olarak şu anda kahve üretiminin yapıldığı alanlar azalabilirken, üretimin yapılmadığı yerlerde ise kahve üretimi artabilir. Bu azalma yaşanırken kahve üreticileri alternatif tarım arazilerine yönelecektir." şeklinde konuştu.
Sel Felaketleri ve Aşırı Yağış Tarımı Tehdit Ediyor
Öztop, aşırı yağışların ve sel felaketlerinin tarımsal faaliyetler üzerinde doğrudan olumsuz etkiler yarattığını belirtti. "Dünyada kahve üretimi, şu anda birinci sırada Güney Amerika ülkelerinde daha sonra Vietnam'da yapılıyor. Araştırmalara bakıldığında özellikle ekvatora yakın bölgelerde iklim değişikliğinin ve sıcaklığın etkileri daha fazla gözlemleniyor. Bu nedenle, bu bölgelerdeki kahve üretiminin olumsuz etkilenme durumu söz konusu olabilir." dedi.
Arabica Kahvesi Daha Fazla Etkilenebilir
Öztop, kahve üretiminde en çok tercih edilen iki ana kahve çekirdeği türü olan Arabica ve Robusta’nın farklı derecelerde iklim değişikliğinden etkilendiğini belirtti. Öztop, iklim değişikliğinden en çok etkilenecek olan kahve çekirdeği türünün, tüketicilerin yoğun olarak tercih ettiği Arabica kahvesi olduğunu aktardı. Prof. DR. Öztop, bu kahve türünün, sıcaklık ve iklim değişimlerine karşı daha hassas olduğunu ifade etti.
Yeni Üretim Tekniklerine İhtiyaç Doğacak
İklim değişikliğinin kahve tarımını olumsuz yönde etkileyeceğini öngören Öztop, bu durumun kahve üreticilerini alternatif üretim yöntemleri geliştirmeye iteceğini vurguladı. "Kahve üretiminin olumsuz etkilerini azaltmak için üretim yöntemlerinde yeni tekniklerin kullanılması, sulama yöntemlerinin gelişmesi de bekleniyor." şeklinde konuştu.