Söz konusu başvuruda, söz konusu yayınlar hakkında 6112 sayılı Kanun çerçevesinde inceleme yapılması ve uygun görülecek yaptırım veya tedbirlerin uygulanması istendi.
"HUKUKA AYKIRI YAYIN YAPILDI"
İmamoğlu’nun avukatları Kemal Polat ve Berat Kaya tarafından yapılan başvuruda, bazı haber programları ile tartışma formatındaki yayınlarda, İmamoğlu’nun yanı sıra yürütülen bir soruşturma kapsamında adı geçen belediye çalışanları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı iştiraklerin hukuka aykırı biçimde hedef alındığı vurgulandı.
Başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesinin 2. fıkrası ile Anayasa’da güvence altına alınan masumiyet ilkesine aykırı ifadelerin kullanıldığına dikkat çekildi. Bu yayınlarda henüz yargı süreci devam eden kişiler hakkında kesin hüküm yokken suçlu gibi gösterildikleri ifade edildi.
RTÜK’E YASAYLA TANIMLANAN SORUMLULUK HATIRLATILDI
Başvuru dilekçesinde, 6112 sayılı Kanun’da yer alan, “Yargı kararı kesinleşmedikçe kimse suçlu ilan edilemez; yargılamayı etkileyecek yayın yapılamaz” hükmü anımsatılarak, RTÜK’ün bu çerçevede görev ve yetkilerini kullanmasının yasal zorunluluk olduğuna işaret edildi.
Avukatlar tarafından sunulan dilekçede, RTÜK’ün denetim süreçlerini çoğulcu demokrasi anlayışıyla yürütmesi gerektiği vurgulandı. Denetim ve yaptırım süreçlerinde kamu yararı, eşitlik ve ölçülülük ilkelerine bağlı kalınmasının altı çizildi.
HAKKINDA ŞİKAYET YAPILAN KANALLAR
RTÜK’e iletilen başvuruda, yayın ilkelerine aykırı içerik sunduğu öne sürülen televizyon kanalları şöyle sıralandı:
Akit TV, Haber Global, A Haber, TV 100, Habertürk, TGRT Haber, CNN Türk, TRT Haber ve Kanal 7.
Avukatlar, bu kanalların yayınlarının incelenmesini ve gerekli görülen durumlarda yaptırım ya da tedbir kararlarının alınmasını talep etti.